Veronicas morots- och ingefärsbröd

Veronicas morots- och ingefärsbröd
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Veronica Smedh
Veronica Smedh

Veronicas morots- och ingefärsbröd

9 ingredienser

Ett halvljust bröd med smak av morot och ingefära. Bra smaker som binder ihop med varandra.

Släng in lite vatten på en form under när du gräddar, så blir brödet knaprigt och fint!!
 
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner limpa
  • 2 dl vatten, kokande
  • 1 dl rågmjöl (ekologiskt)
  • 2 dl vatten, kallt
  • 25 g jäst
  • ca 450 g vetemjöl
  • 50 g morot, grovt riven
  • 10 g färsk ingefära
  • 0,5 msk honung
  • 10 g salt

Gör så här

  1. Använd gärna köksmaskin. Häll 2 dl skållande vattnet i bunken tillsammans med 1 dl rågmjöl, låt gå runt tills det svalnat något.
  2. Häll i 2 dl kallt vatten och vänta tills det är fingervarmt. Tillsätt då jästen. Rör om tills det har löst upp.
  3. Blanda i honung och därefter vetemjölet. Arbeta tills det har blivit en smidig deg, runt 10-12 minuter. Kör i morötterna och ingefäran mot slutet.
  4. Jäs först degen i bunken till dubbel storlek, ca 30 min
  5. Vänd sen ner degen i en jäskorg och jäs i ytterligare 30 min.
  6. Grädda i 5 min på 240 grader därefter 200 grader i 30-35 min.
  7. Brödet ska få en innertemperatur på 98 grader då är det klart.