Veronicas magiska chokladtårta

Veronicas magiska chokladtårta
Foto: tv4
Veronica Smedh
Veronica Smedh

Veronicas magiska chokladtårta

32 ingredienser

Chokladtårta med smak av hallon och lime. Chokladbottnen till tårtan kan du med fördel förbereda dagen innan och frysa in över natten.

Om marängsmörkrämen skär sig så fortsätt vispa så borde det bli bra igen. Annars värm en liten del av krämen och vispa upp igen.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Chokladbotten

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 185 g osaltat smör
  • 4,5 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljextrakt
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mjölk
  • 3 msk vatten
  • 1,5 tsk snabbkaffepulver av espressotyp

Mjölkchokladkräm

  • 100 g mjölkchoklad
  • 100 g färskost
  • 1 tsk lönnsirap
  • 1 tsk kaffe (starkt), kallt
  • 1 tsk mjölk
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk kakao

Hallon- och limekräm

  • 75 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 1,25 dl florsocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 150 g färskost
  • 0,5 dl hallonsylt
  • 50 g färska hallon
  • 2 limefrukter, rivet skal

Marängsmörkräm och garnering

  • 200 g äggvita [5-6 st]
  • 3,5 dl strösocker
  • 0,75 dl vatten
  • 450 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 tsk röd pastafärg
  • rosa dekoreringskulor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och vanligsocker luftigt, tillsätt sockret och vispa ca 5 minuter. Se till att blanda ordentligt.
  3. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, salt i en bunke.
  4. Tillsätt äggen ett åt gången. Varva med att tillsätta först mjölblandningen och sedan kaffet och mjölken i 3 omgångar. Börja och sluta med mjölet. Rör tills smeten är slät.
  5. Smörj en långpanna på 33x25 cm, häll i smeten och jämna till ytan.
  6. Grädda kakan i nedre delen ca 30-35 min, den ska inte vara kladdig. Låt kallna, ställ gärna in i frysen en sväng. Skär sedan ut tårtan så stor som du vill ha, jag har en fyrkantig mall.

Mjölkchokladkräm

  1. Smält chokladen över vattenbad, låt kallna till rumstemperatur.
  2. Rör färskosten krämig. Rör ner den smälta chokladen, tillsätt mjölk, kaffe sirap och salt. Häll krämen i en spritspåse

Hallon och limekräm

  1. Vispa smör, florsocker och salt vitt och luftigt. Tillsätt färskosten och rör tills det är väl blandat men inte för länge (så den inte blir lös).
  2. Rör i hallonsylten och riv ner det yttersta skalet av limen.
  3. Häll krämen i en spritspåse.

Italiensk marängsmörkräm

  1. Vispa äggvitorna fluffigt.
  2. Koka upp socker och vatten och låt blandningen komma upp i 118 grader. Tag blandningen från värmen och häll under vispning i en fin stråle ner i äggvitefluffet.
  3. Vispa sedan smeten tills den svalnat, ca 15 min. Tillsätt vaniljextrakt och röd pastafärg.
  4. Tillsätt nu smöret i små klickar under fortsatt vispning. Klart för att dekorera tårtan.
  5. Dekorera med två lager chokladkräm och ett lager hallon/limekräm (dekorera gärna med färska hallon och lime ovanpå krämen på tårtan så blir det extra smak).
  6. Spritsa rosor runt hela tårtan. Valfritt att dekorera med rosa kulor.