Syrlig limepaj med kanelgrädde

Syrlig limepaj med kanelgrädde
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Veronica Smedh
Veronica Smedh

Syrlig limepaj med kanelgrädde

11 ingredienser

Lime och kondenserad mjölk blir krämig fyllning i denna paj. Toppa med kanelgrädde.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

Pajskal, ger ca 9 tarteletter

  • 250 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 1 tsk strösocker

Fyllning, räcker till 3 tarteletter

  • 1 förp kondenserad mjölk
  • 4 äggulor
  • 5 limefrukter, skal och saft

Dekorering

  • 2 dl grädde, vispad
  • 2 krm malen kanel
  • 1 tsk florsocker
  • 1 limefrukt

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela smöret i bitar och blanda med mjöl, vatten och socker till en deg.
  2. Kavla ut degen och ta ut 11 rundlar med ett mått med ca 7 cm diameter. Lägg smeten i portionsformarna. Låt dem stå i kylen i 10 minuter.
  3. Täck varje skal med bakplåtspapper och fyll dem med ris. Grädda dem i 10 minuter.
  4. Ta bort papper och ris och grädda ytterligare 5 - 7 minuter eller tills de är ljusgula. Låt dem kallna helt innan du fyller dem.

Fyllning

  1. Blanda allt och låt stå i 30 minuter så smeten drar åt sig skalen. Sila sedan smeten i pajformarna och grädda i ugnen 175 grader i ca 15 min. Låt svalna.
  2. Vispa grädde tillsammans med kanel och florsocker till en luftig smet. Spritsa på pajerna och dekorera med skivad lime.