Kolapaj med banan och rostad mandel

Kolapaj med banan och rostad mandel
Foto: Robin Persson/Sjuan
Veronica Smedh
Veronica Smedh

Kolapaj med banan och rostad mandel

12 ingredienser

"Banoffee pie" en ljuvlig amerikansk kolapaj med banan, grädde och rostade, kanderade mandlar. Fyllningen i detta recept är beräknad till tre tarteletter.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

Pajdeg, ger ca 11 mindre tarteletter

  • 250 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 1 tsk strösocker

Kolafyllning

  • 1 dl grädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl brunt rörsocker

brända mandlar

  • 125 g sötmandel
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 dl florsocker, till separering

Dekorering

  • 1 banan
  • 2 dl grädde

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela smöret i bitar. Blanda smör, mjöl, vatten och socker till en deg.
  3. Kavla ut degen och ta ut 11 rundlar med ett mått med ca 7 cm diameter.
  4. Lägg degen i portionsformar. Låt dem stå i kylen i 10 minuter.
  5. Täck varje skal med bakplåtspapper och fyll dem med ris. Grädda dem i 10 minuter.
  6. Ta bort papper och ris och grädda ytterligare 5 - 7 minuter eller tills de är ljusgula. Låt dem kallna helt innan du fyller dem.

Kolafyllning

  1. Koka ihop alla ingredienser i 10-15 min. Den ska vara 120 grader, då är kolan perfekt (testa genom att droppa kolasmet i ett glas kallt vatten, kan du rulla en kula är den klar). Låt svalna.

Brända mandlar

  1. Stek på mandlar och florsocker i pannan, akta så det inte bränns, tillsätt mer florsocker för att separera nötterna och låt svalna.
  2. Fyll pajerna med kolasmet, dekorera med banan, vispad grädde samt hackade brända mandlar.