Lätt mandelkaka med äggkräm och limemarinerade jordgubbar

Lätt mandelkaka med äggkräm och limemarinerade jordgubbar
Foto: TV4
Ulrika Lind
Ulrika Lind

Lätt mandelkaka med äggkräm och limemarinerade jordgubbar

12 ingredienser

1 h

Glutenfri kaka bakad på mandelmjöl. Toppas med vanilj- och äggkräm samt jordgubbar i limemarinad.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner långpanna
  • 6 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Äggkräm

  • 9 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2 vaniljstänger

Garnering

  • ca 1 l färska jordgubbar
  • 1 limefrukt
  • 1 msk honung, flytande
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker tills riktigt vitt och luftigt.
  2. Blanda torra ingredienser och vänd försiktigt ner i äggsmeten.
  3. Täck botten på en långpanna med bakplåtspapper och smörj kanterna.
  4. Häll smeten i pannan och grädda mitt i ugn ca 10-15 min, 175 grader. Ta ut och låt svalna.
  5. Gör äggkrämen. Skrapa ur vaniljstängerna och lägg ned i en tjockbottnad kastrull tillsammans med äggulor och socker, vispa äggkrämen under medelvärme tills den tjocknat.
  6. Ta av från värmen och häll över i en skål och låt svalna.
  7. Skiva jordgubbarna och lägg i en skål tillsammans med juice och rivet skal från limen och flytande honung, låt stå och dra en stund.
  8. Skär upp mandelkakan i lagom portionsbitar och spritsa ut lite äggkräm på varje kaka.
  9. Toppa med de marinerade jordgubbarna. Dekorera med citronmeliss.