Kolapaj med marängtopp

Kolapaj med marängtopp
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Thomas Persson
Thomas Persson

Kolapaj med marängtopp

Av: Thomas Persson

Från: Hela Sverige bakar

12 ingredienser

Thomas kolapaj med ett täcke av smarrig maräng.

Detta är ett recept från en av de tävlande i programmet Hela Sverige bakar

Ingredienser

Deg, räcker till 12 tarteletter

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 äggula

Kolafyllning, räcker till 3 tarteletter

  • 185 g farinsocker
  • 40 g vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 45 g osaltat smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

maräng

  • 2 äggvitor
  • 2 msk strösocker

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda alla ingredienserna till pajdegen, vetemjöl, socker, margarin och äggula.
  2. När degen är klar, linda in den i plastfolie och lägg i kylskåpet i 15 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Tryck ut degen i formarna, nagga med en gaffel . Täck kanterna med aluminiumfolieremsa. Grädda på botten av ugnen på ett galler i ca 15 min.
  4. Ta bort aluminiumfolien och flytta upp pajskalet en nivå. Grädda i ytterligare 10 min.

Fyllning

  1. Lägg socker och mjöl i liten kastrull, gör en grop och vispa ned mjölken i omgångar tills det blir en slät pasta.
  2. Tillsätt smöret och rör om med en visp på svag värme i 8 min eller tills smeten kokar upp och tjocknar.
  3. Ta av från värmen, tillsätt vaniljsocker och äggulan och vispa tills smeten e slät. Bred ut den i pajskalet och släta till ytan.

Maräng

  1. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret i omgångar och vispa tills smeten är tjock och blank och allt socker har lösts upp.
  2. Klicka ut marängen ovanpå fyllningen och gör virvlar med en gaffel eller trubbig kniv. Grädda i 5 -10 min eller tills marängen fått en fin färg.