Systers favoritfärger - tårta med röda vinbär och tjinuskisås

Systers favoritfärger - tårta med röda vinbär och tjinuskisås
Ronnie Nilsson - recept
Ronnie Nilsson - recept

Systers favoritfärger - tårta med röda vinbär och tjinuskisås

24 ingredienser

Ronnies recept på tårta med syrlig rödvinbärsmousse, röda vinbär och tjinuskisås (kolasås).

Min syster Anettes favoritfärger är rosa och brunt. Jag tycker att det smakar sommar men tror egentligen inte att vi nånsin åt röda vinbär, inte ens hos mormor och morfar som hade handelsträdgård och kunde gödsla med bär. Röda vinbär är en smak jag lärt mig uppskatta som vuxen medan kola alltid har varit gott:-)

Sen måste jag bara komma ut som växtnörd och kommentera röda vinbär.  Det utveckas nya sorter för andra frukter och blommor för smakens och friskhetens skull men det behövs inte för röda vinbär. En av de vanligaste sorterna i svenska trädgårdar heter ’Röda Holländska’ och den har funnits i över 300 år.
I en värld där ekologi, slow food och autencitet är viktigt är en växt från 1600-talet ett absolut måste i trädgården:-) /Ronnie

Ingredienser

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • smör
  • ströbröd

Rödvinbärsmousse

  • 400 g röda vinbär, färska eller frysta
  • 4 äggvitor + 2 msk socker
  • 2 dl socker + 2 msk vatten 124 grader
  • 3 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde

Tjinuskisås

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 60 g smör

Dekoration/montering

  • 1 dl cognac
  • 4 dl crème fraîche
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g mjölkchoklad
  • 100 g vit bakchoklad
  • 20 färska röda vinbärsklasar
  • färska vinbärslöv, att gjuta chokladlöv på
  • florsocker

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 200 grader och smöra och bröa en rund springform (24 cm i diameter).
  2. Vispa ägg och socker.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
  4. Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
  5. Grädda nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kolla med sticka så att kakan är torr.

Rödvinbärsmousse

  1. Gör en schweizisk maräng: koka upp sockerlag till 124 grader. Häll i uppvispade vitor med lite socker och vispa kraftigt nån minut. Vispa lugnt tills blandningen svalnat.
  2. Mixa röda vinbär och passera dem.
  3. Smält gelatin i lite av bären och blanda sedan ihop detta med de andra bären.
  4. Vänd ner maräng.
  5. Vänd ner vispad grädde.

Tjinuskisås

  1. Koka alla ingredienser till 120 grader. Låt kolasåsen svalna.

Montering

  1. "Mista" (spraya) konjak på dina tårtbottnar och varva sen tårtbottnar med syrlig rödvinbärsmousse och klä sedan tårtan med vispad crème fraiche.
  2. Bred tjinuskisås på toppen som ett glansigt täcke och dekorera med hela vinbärsklasar och vinbärslöv i choklad.