Äppelkrans, blåbärsgifflar och hasselnötsknutar

Äppelkrans, blåbärsgifflar och hasselnötsknutar
Foto: TV4
Rolf Svensson
Rolf Svensson

Äppelkrans, blåbärsgifflar och hasselnötsknutar

24 ingredienser

2 h

En grunddeg med tre sorters fyllningar. Äppelkrans med russin. Gifflar med blåbär. Bullar med hasselnötsmassa.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner krans + 20 bullar

Grunddeg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 840 g vetemjöl special
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 3 tsk kardemummakärnor, nystötta
  • 150 g smör, rumsvarmt

Grundfyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 150 g smör
  • 2 msk vaniljsocker

Fyllning krans

  • 1 syrligt äpple (Stort)
  • 50 g smör
  • 50 g strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 dl sultanrussin

Fyllning gifflar

  • 1 dl frysta blåbär

Fyllning hasselnötsknutar

  • 100 g hasselnötter, rostade och skalade
  • 65 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk malen kanel
  • 1 msk rörsocker

Pensling

  • ägg
  • rörsocker
  • pärlsocker

Gör så här

Grunddeg

  1. Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen.
  2. Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma och rör ner i degspadet.
  3. Knåda i maskin. Klicka i smöret. Knåda i ca 5 min.
  4. Jäs i 40 min.

Grundfyllning

  1. Mixa ihop alla ingredienser. Låt den stå i rumstemperatur.

Fyllning krans

  1. Skala, kärna ur och tärna (ca 5x5 mm) äpplet.
  2. Smält smöret i en stekpanna. Stek äppelbitarna. Strö på kanel, socker och kardemumma. Karamellisera äppelbitarna. Lägg i russinen, låt svalna.

Nötfyllning

  1. Blanda alla ingredienser i mixern till en pasta.

Utbakning

  1. Arbeta ut degen och dela degen i tre delar.

Krans

  1. Kavla ut degen. Bred på ett lager grundfyllning. Fördela äppelfyllningen.
  2. Rulla ihop. Klipp kransen.
  3. Låt jäsa i 40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 20 min i 200 grader.

Gifflar

  1. Kavla ut degen till ca 40x20 cm. Skär den i rektanglar.
  2. Lägg på en klick grundfyllning samt några blåbär. Rulla ihop gifflarna.
  3. Låt jäsa i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på råsocker. Grädda i 225 grader i ca 8 min.

Hasselnötsknutar

  1. Kavla ut degen till ca 40x20 cm.
  2. Bred på ett lager grundfyllning. Bred ut nötmassan.
  3. Vik ihop degen dubbelt. Skär långa remsor ca 3 cm breda.Vrid remsorna några varv och snurra ihop till knutar.
  4. Jäs i 40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på råsocker. Grädda i 225 grader i ca 8 min.