Svenskt bondbröd med nässlor och fänkål

Svenskt bondbröd med nässlor och fänkål
Foto: TV4
Peter-Patrik Isaksson
Peter-Patrik Isaksson

Svenskt bondbröd med nässlor och fänkål

9 ingredienser

2,5 h

Ett rustikt och gott bröd smaksatt med torkade nässlor och fänkål.

Till detta recept är det bra att ha jäskorgar och en baksten.
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner limpor
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk honung
  • 6 dl vatten
  • 10-12 dl starkt mjöl (ex vetemjöl special)
  • 4-5 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 3-4 msk kallpressad rapsolja
  • 2-3 dl torkade nässlor
  • 2-3 msk fänkål, mald

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp jästen i en del av vattnet och häll sedan i resten av vattnet, tillsätt honungen och oljan . Använd kallt vatten då rörelseengerin från bakmaskinen kommer alstra värme.
  2. Blanda 10 dl av det starka mjölet och fullkornsdinkelmjölet i en skål. Arbeta i mjölblandningen lite i taget i en bakmaskin, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen arbetas i ca 10-12 minuter. Titta om det är tillräckligt med glutentrådar i degen. Smula nässlorna och blanda i dem mot slutet, tillsätt även saltet och fänkålen.
  3. Jäs degen i ca 30 minuter.
  4. Arbeta degen försiktigt med händerna en stund. Höj temperaturen i ugnen till 250-275 grader och sätt in bakstenen (är det kallt kan stenen behöva värmas upp succesivt för att inte spricka).
  5. Mjöla in jäskorgarna ordentligt, dela degen i två lika stora bitar och låt jäsa täckta i jäskorgen i ca 40 minuter.
  6. När degen jäst färdigt, stjälp försiktigt ur limporna ur jäskorgarna, låt dem vila lite. Snitta sedan och sätt in dem i botten av ugnen på bakstenen.
  7. Släng in ett glas med vatten i botten av ugnen och grädda sedan i 10-15 minuter.
  8. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
  9. Ta ut brödet och låt svala och sätta sig innan du skär i det.