Mandelflarn fyllda med pistagecrème

Mandelflarn fyllda med pistagecrème
Foto: TV4
Peter-Patrik Isaksson
Peter-Patrik Isaksson

Mandelflarn fyllda med pistagecrème

13 ingredienser

30 min

Mandelflarn med pistagekräm och chokladdoppade pistagenötter.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner st

flarn

  • 125 g sötmandel
  • 75 g smör
  • 0,67 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 msk honung


Fyllning

  • 100 g smör
  • 50 g pistagemjöl
  • 6 msk strösocker
  • 1 dl grädde
  • 50 g pistagenötter naturella
  • 100 g mörk choklad

Gör så här

  1. Sätt en kastrull på en platta med medelhög värme, blanda i smöret, sockret, sirapen och honungen.
  2. När smöret har smält blanda i mjölet och sedan mjölken.
  3. Finhacka mandeln och vänd ner i kastrullen. Låt sjuda någon minut.
  4. Klicka ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper. 1 msk smet per klick är lagom. Tänk på att lämna tillräckligt med utrymme mellan klickarna så de inte smälter ihop i ugnen.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 4-5 minuter.
  6. Ta ut plåten och låt flarnen svalna ca 2 minuter. Forma sedan flarnen till rullar genom att forma dem runt en stav. Exempelvis en kavelpinne.
  7. Låt flarnen svalna och förbered pistagecrèmen.

Pistagecrème

  1. Häll pistagemjölet och sockret i en mixer. Låt mixern gå på medelhög fart och klicka ner smöret.
  2. Slå sist i grädden lite i taget och låt mixern gå på tills cremen har önskad konsistens.
  3. Hacka 2/3 av pistagenötterna grovt och vänd ner i cremen.
  4. Fyll en sprits med crèmen och spritsa i fyllningen i flarnen.
  5. Smält den mörka chokladen i en tallrik ovan på en kastrull med lite vatten i och doppa ändarna av flarnen i chokladen.
  6. Låt chokladen i ändarna på flarnen stelna.
  7. Använd de resterande pistagenötterna till att dekorera flarnen genom att doppa botten av nöten i chokladen och fästa den ovanpå flarnet.