Brownies med chokladglasyr och färska bär

POPULÄRT
Brownies med chokladglasyr och färska bär
Foto: TV4
Peter-Patrik Isaksson
Peter-Patrik Isaksson

Brownies med chokladglasyr och färska bär

18 ingredienser

1 h

Gluten- och laktosfria maffiga brownies med ett täcke av chokladglasyr. Gjorda på riktigt mörk choklad.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner långpanna

Brownies

  • 500 g mörk choklad 90 %
  • 3,5 dl kokosnötsolja (ekologisk)
  • 4,75 dl farinsocker
  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl durramjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,75 tsk salt
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 5-6 ägg (beroende på storlek)
  • 120 g valnötter

Chokladglasyr:

  • 3 dl florsocker
  • 150 g laktosfritt smör
  • 7 msk kakao
  • 4 msk espresso
  • 250 g mörk choklad 80 %

Dekor

  • 150 g färska jordgubbar
  • 100 g färska björnbär
  • 50 g färska blåbär

Gör så här

Brownies

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Smält 400 gram av den mörka chokladen och kokosnötsoljan i en kastrull på låg temperatur under konstant omrörning.
  3. Blanda farinsocker, mandelmjöl, durramjöl, vaniljpulver, bakpulver och salt i en skål.
  4. Vispa upp äggen och rör sedan försiktigt ned äggen och chokladblandningen i skålen med mandelmjölsmixen. Rör om tills du har en len smet.
  5. Grovhacka valnötterna och vänd ner dom i smeten.
  6. Täck med bakplåtspapper eller smöra en långpanna och häll sedan smeten i den. Hacka den resterande chokladen och strö över.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.

Chokladglasyr

  1. Smält chokladen i en djup tallrik ovanpå en kastrull med lite kokande vatten. Låt sedan den smälta chokladen svalna tills den är nästan rumsvarm.
  2. Vispa smöret och florsockret väl, tillsätt kakaon och vispa tills den fördelats jämnt.
  3. Tillsätt den smälta chokladen, lite i taget under medelhög mixfart i matberedaren. Blanda även i espresson.
  4. Spritsa glasyren ovanpå brownien och ställ sedan kakan kallt för att låta glasyren stelna lite.
  5. Ta ut kakan ur kylen, skär eller stansa ut lagom stora bitar och dekorera med färska bär.