Mias rabarberpaj, lakritspaj och mangopaj

Mias rabarberpaj, lakritspaj och mangopaj
Foto: Robin Persson/Sjuan
Mia Cronwall
Mia Cronwall

Mias rabarberpaj, lakritspaj och mangopaj

Av: Mia Cronwall

Från: Hela Sverige bakar

26 ingredienser

Mamma Anne-Maries rabarbersmulpaj, "choklad- och lakritsfrossa" samt polentaknaprig paj med mango.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner stycken av varje sort
  • 330 g smör
  • 420 g vetemjöl
  • 135 g strösocker
  • 135 g florsocker
  • 25 g rörsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 40 g mandelmjöl
  • 400 g rabarber
  • 0,75 dl polenta
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 0,5 äggvita
  • 4 dl grädde
  • 100 g mörk choklad
  • 150 g mjölk
  • 3 tsk lakritspulver
  • 125 g färska hallon
  • 2 passionsfrukter
  • 2 gelatinblad
  • 4 mango [ca 380 g fruktkött skalad o klar, resten till dekoration]
  • 1 msk citron, färskpressad
  • 0,5 tsk citron, skalet, rivet
  • 1,5 krm bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 3 kiwis
  • färsk mynta, till dekoration

Gör så här

Mamma Anne-Maries rabarbersmulpaj

  1. 88 gram smält smör som sedan skall svalna.
  2. Blanda 120 g mjöl, 45 g socker, 1,5 krm bakpulver, 0,5 tsk vaniljsocker, blanda och häll i det smälta smöret. Blanda ihop och tryck ut det i portionsformar direkt. Sikta på potatismjöl.
  3. Fördela ca 400 g skurna rabarber varvat med ca 45 g socker och ytterligare lite potatismjöl. All deg går inte åt utan resten skall smulas på toppen. För att få riktigt knaprigt täcke, tillsätt 25 g smör och 25 g råsocker i den "överblivna" degen.
  4. Grädda pajen i 200 grader tills den är riktigt knaprig.

"Choklad och lakritsfrossa"

  1. I matberedaren 240 g vetemjöl, 150 g smör 90 g florsocker , 40 g mandelmjöl och 1 ägg. Snabbt ihop och sen in i kylen.
  2. Tryck ut degen i sex små, lätt smorda tartlettformar med löstagbar botten. Grädda ca 10 min i 175 grader. Låt svalna på galler.

Fyllning

  1. Hacka 100 g choklad, lägg i en skål.
  2. Koka upp 1,5 dl mjölk, häll över chokladen och rör tills det smält.
  3. Sikta i ca 3 tsk lakritspulver, tillsätt hälften av vitan från ett ägg och en äggula.
  4. Fyll formarna och grädda i 150 grader ca 10 min. Svalna och lossa ur formarna. Dekorera med färska hallon och urskrapad passionsfrukt, servera med en klick grädde.

Polentaknaprig paj med mango

  1. I matberedaren: 60 g vetemjöl, 0,75 dl polenta, 45 g florsocker, 65 g normal saltat smör.
  2. Tryck ut degen direkt i formarna och gräddas ca 7 min i 175 grader.

Fyllning

  1. Lägg 2 st gelatinblad i kallt vatten.
  2. Skala och kärna ur mangoköttet ca 380 g. Pressa purén genom en finmaskig sil.
  3. Blanda vätskan från mangon med 1,5 dl grädde, 90 g socker, 1 msk färskpressad citron, 0,5 tsk rivet citronskal i en kastrull. Låt koka upp.
  4. Krama ur gelatinet och rör ner i mangoblandningen. Häll fyllningen i pajskalen och låt stelna i kylskåp.
  5. Dekorera med färsk mango och tunna kiwiskivor.