Martins harbobullar och äppelknyten

Martins harbobullar och äppelknyten
Foto: TV4

Martins harbobullar och äppelknyten

Av: Martin Jansson

Från: Hela Sverige bakar

16 ingredienser

Harbobullar och Äppelknyten. Två favoritbullar. En med anor från min hembygd och en favorit från nu.

Se fler recept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

  • 2 förp jäst
  • 0,5 l mjölk
  • 200 g strösocker
  • 2 äggulor
  • 500 g osaltat smör
  • 1 tsk salt
  • 900 g vetemjöl
  • 300 g äppelkompott
  • 300 g mandelmassa
  • 100 g mandelspån
  • 15 g kardemummakärnor
  • 1 dl vaniljsocker
  • 0,5 dl malen kanel
  • 2 ägg
  • florsocker
  • mörk jamaicarom

Gör så här

Harbobullar

  1. Karslbaderdegen knådas med jäst, mjölk, strösocker, salt, äggula och vetemjöl.
  2. Efter jäsning så delas degen i två delar. Den ena halvan kavlas ut till en rektangulär platta ca 3mm tjock och bestryks med remonce (mandelmassa blandat med mjukt smör).
  3. Strö sedan på rikligt med kardemumma, kanel och vaniljsocker varefter man rullar kakan till en spänd rulle.
  4. Skär upp bitar och placera i bullformar. Pensla med ett uppvispat ägg. Låt dem jäsa till drygt dubbel storlek och pensla en gång till med ägg och grädda dem gyllenbruna cirka 8 minuter i 250 grader.
  5. Stryk sedan på lite romglasyr och låt dem kallna.

Äppelknyten

  1. Den andra deghalvan kavlas ut till cirka 4mm. Använd en sporr och gör cirka  tio rutor.
  2. Spritsa mandelremonce och äppelkompott på rutorna. Strö sedan på kanel och vik ihop  bullarna till fina knyten som placeras i pappformar.
  3. Pensla på ett lager med ägg och låt dem jäsa.
  4. Pensla på ett lager ägg till och strö på flagad mandel och grädda dem sedan gyllenbruna i cirka 10-12 minuter i 250 grader.