Grodbakelser

Grodbakelser
Foto: TV4

Grodbakelser

Av: Kjell Eriksson

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

2 h

Söta små grodbakelser med hallongrädde, marsipan och vaniljkräm.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 200 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 25 g smör, mjukt

Garnering

  • 3 dl grädde, vispad
  • 1-2 dl hallonsylt (eller sockrade hallon)
  • grön marsipan (skär sedan snitt med vass kniv)
  • röd pyntgele
  • Nonstop (till ögon, i samma färg)
  • glasyr (florsocker och vatten)

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Använd muffinsformar.
  2. Rör smör och socker poröst. Rör ner äggen ett i taget. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Tillsätt mjölk och citron och rör till en jämn smet.
  3. Fördela smeten i plåten och grädda i mitten av ugnen 12-15 min. Låt svalna och stjälp upp muffinsen på ett galler.

Vaniljkräm

  1. Skrapa fram vaniljen med vass kniv från stången. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
  2. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
  3. Bland ihop hallonsylt och grädde. Garnera bakelsen.