Kajsas rabarber- och fläderbakelse

Kajsas rabarber- och fläderbakelse
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Kajsa Löf
Kajsa Löf

Kajsas rabarber- och fläderbakelse

18 ingredienser

Somrig rabarber- och fläderbakelse med jordgubbar.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 30 g vetemjöl
  • 40 g potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

vaniljkräm

  • 1,25 dl mjölk
  • 0,25 vaniljstång
  • 35 g äggula
  • 35 g strösocker
  • 10 g majsstärkelse

Rabarbergrädde

  • 0,5 gelatinblad
  • 100 g rabarber
  • 35 g strösocker
  • 1 msk citron, saft

Flädergrädde

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 3-5 msk koncentrerad fläderblomssaft (efter smak)

Dekoration

  • 125 g jordgubbar
  • citronmelissblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten.
  4. Häll ut smeten på bakplåtspapper, ganska tunt (den sväller en hel del i ugnen). Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-13 minuter. Den är färdig när den fått fin färg, samt när en provsticka är torr efter att den stuckits ned i mitten.
  5. Tag ut plåten, vänd bakplåtspappret omedelbart uppochned på ett annat bakplåtspapper, som strötts lite med strösocker. Avlägsna bakplåtspappret som kakan sitter fast i. (Om det är svårt att få loss, pensla lite kallt vatten på baksidan.) Låt svalna lite.
  6. Stansa ut 12 bottnar, ca 6 cm i diameter.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk och uppskuren och urskrapad vaniljstång (med alla frön).
  2. Blanda äggula, socker och maizena i en liten skål. När mjölken kokar, ta av den från värmen och vispa ner äggblandningen.
  3. Värm försiktigt på låg/medel värme (rör om konstant) tills vaniljsåsen tjocknar. Ytplasta och kyl!

Rabarbergrädde

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten minst 5 minuter.
  2. Koka upp rabarber, citronsaft och socker, och låt småputtra tills rabarbern är mjuk (det tar några minuter).
  3. Tag av kastrullen med rabarbern från spisen. Lyft ned gelatinbladet i rabarber och rör om så att de smälter och blandar sig. Låt svalna.
  4. Vispa 1,75 dl grädde och blanda med rabarbern.
  5. Flädergrädde
  6. Vispa grädde. Smaksätt med koncentrerad flädersaft. Smaka av så den är lagom stark. (Jag har själv använt 3,75 msk saft till 1,5 dl grädde, men det beror på vilken koncentration och vilket fabrikat saften har, så prova dig fram.)

Montering

  1. Fördela vaniljkräm på hälften av bottnarna. Ovanpå vaniljsåsen, spritsa (eller skeda upp snyggt) rabarbergrädde. Lägg på den andra bottnen.
  2. Fördela flädergrädden högst upp, med sked eller sprits. Dekorera med jordgubbar och citronmelissblad.