Små pajer fyllda med kompott på äpple, björnbär och syltad ingefära.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar
Ingredienser
Sockerdeg, ger 9 tarteletter
180 g florsocker
315 g vetemjöl
1 krm salt
1,5 tsk vaniljsocker
150 g smör + smör till formarna
1,5 ägg
Äppel- och björnbärskompott, räcker till 3 tarteletter
25 g smör
50 g rörsocker
1 stort grönt äpple
1 stort rött äpple
1,5 msk syltad ingefära + 1,5 msk av sockerlagen
75 g björnbär (helst färska men frysta går bra också)
Topping
1 ägg
rörsocker
malen kanel
Gör så här
Sockerdeg
Blanda florsocker, mjöl, salt och 1 tsk vaniljsocker i matberedare. Tillsätt kallt smör, uppskuret i små kuber. Mixa (använd pulsknappen) tills smöret blivit till små klumpar i ärtstorlek.
Tillsätt ägg, mixa minimalt, stäng av så fort degen går ihop. Forma en rund jämn degklump, plasta, vila i kyl 30 minuter.
Smörj tartelettformar med lite smör.
Baka ut pajerna: kavla tunt, nagga ordentligt och förgrädda skalen övertäckta med aluminiumfolie i ca 10 minuter i 200 grader.
Avlägsna tartelettskalen ur formarna direkt när de kommit ut ur ugnen, använd en liten tandpetare för att lossa kanterna om de är svåra att få loss.
Äppel- och björnbärskompott
Smält smör och råsocker i en ganska stor kastrull. Tillsätt äpplena, grovt skurna.
Tillsätt finhackad ingefära och sockerlag från ingefäran. Låt koka 15 minuter under lock.
Tillsätt björnbären, koka ytterligare 5 minuter utan lock. Häll av i sil/durkslag så att kompotten inte är blöt.
Lägg på den avrunna äppelkompotten i de förgräddade tartelettskalen.
Lägg på några små utkavlade degremsor. Pensla remsorna med uppvispat ägg och strö på rikligt med råsocker, och lite kanel.
Grädda i ca 5-6 minuter utan folie, tills de ser fina ut i färgen. Servera gärna dina pajer med lite vaniljkräm vid sidan av.