Äppel- och björnbärstartelett

Äppel- och björnbärstartelett
Foto: Robin Persson/Sjuan
Kajsa Löf
Kajsa Löf

Äppel- och björnbärstartelett

15 ingredienser

Små pajer fyllda med kompott på äpple, björnbär och syltad ingefära.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

Sockerdeg, ger 9 tarteletter

  • 180 g florsocker
  • 315 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 150 g smör + smör till formarna
  • 1,5 ägg

Äppel- och björnbärskompott, räcker till 3 tarteletter

  • 25 g smör
  • 50 g rörsocker
  • 1 stort grönt äpple
  • 1 stort rött äpple
  • 1,5 msk syltad ingefära + 1,5 msk av sockerlagen
  • 75 g björnbär (helst färska men frysta går bra också)

Topping

  • 1 ägg
  • rörsocker
  • malen kanel

Gör så här

Sockerdeg

  1. Blanda florsocker, mjöl, salt och 1 tsk vaniljsocker i matberedare. Tillsätt kallt smör, uppskuret i små kuber. Mixa (använd pulsknappen) tills smöret blivit till små klumpar i ärtstorlek.
  2. Tillsätt ägg, mixa minimalt, stäng av så fort degen går ihop. Forma en rund jämn degklump, plasta, vila i kyl 30 minuter.
  3. Smörj tartelettformar med lite smör.
  4. Baka ut pajerna: kavla tunt, nagga ordentligt och förgrädda skalen övertäckta med aluminiumfolie i ca 10 minuter i 200 grader.
  5. Avlägsna tartelettskalen ur formarna direkt när de kommit ut ur ugnen, använd en liten tandpetare för att lossa kanterna om de är svåra att få loss.

Äppel- och björnbärskompott

  1. Smält smör och råsocker i en ganska stor kastrull. Tillsätt äpplena, grovt skurna.
  2. Tillsätt finhackad ingefära och sockerlag från ingefäran. Låt koka 15 minuter under lock.
  3. Tillsätt björnbären, koka ytterligare 5 minuter utan lock. Häll av i sil/durkslag så att kompotten inte är blöt.
  4. Lägg på den avrunna äppelkompotten i de förgräddade tartelettskalen.
  5. Lägg på några små utkavlade degremsor. Pensla remsorna med uppvispat ägg och strö på rikligt med råsocker, och lite kanel.
  6. Grädda i ca 5-6 minuter utan folie, tills de ser fina ut i färgen. Servera gärna dina pajer med lite vaniljkräm vid sidan av.