Jonnhas Morot i rabatten

Jonnhas paradbak.
Foto: TV4
Jonnha Hagenlöf Arabi
Jonnha Hagenlöf Arabi

Jonnhas Morot i rabatten

27 ingredienser

2,5 h

Jag vill här få fram minnen jag har från min mormor. Hon brukade ofta göra mjuka kakor och hon älskade även trädgårdsliv. Hon hade alltid jättefint i rabatten och särskilt kring sina morötter. Och jag minns fortfarande vad roligt hon tyckte det var att man kunde göra kaka på grönsaker. Så denna kreation tillägnar jag quinnan som lärde mig baka och inte vara rädd för nya saker.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Morotskaka

  • 120 g mjukt osaltat smör
  • 30 ml olja
  • 110 g farinsocker
  • 100 g strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 ägg
  • 195 g vetemjöl
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk ingefära
  • 1 tsk kardemumma
  • 195 g morot, skalad och riven
  • Orange pastafärg

Ganache

  • 150 g mörk choklad
  • 75 ml grädde

Garnering

  • 50 g mörk choklad, riven
  • 100 g vit bakchoklad
  • Grön pastafärg

Chokladkaka

  • 170 g osaltat rumsvarmt smör
  • 175 g strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 220 g ägg, lätt uppvispade
  • 110 g vetemjöl
  • 30 g kakao
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här

Morotskaka

  1. Förvärm ugnen till 175 C. Blanda smör, olja, farinsocker och socker krämigt, ca 5 minuter. Tillsätt sedan vanilj och ägg, ett i taget.
  2. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt sedan till äggsmeten. Blanda till sist ner morötterna och tillsätt sedan lite orange pastafärg till önskad kulör.
  3. Häll smeten i en plåt med bakplåtspapper (jag använder en 25 x 38 cm). Grädda i ca 15 – 20 minuter. Kakan ska släppa från kanterna och vara spänstig i mitten.

Ganache

  1. Hacka chokladen och lägg i en skål. Värm upp grädden tills att den nästan kokar. Häll sedan den värma grädden över chokladen och rör om tills all choklad är smält och låt sedan svalna.

Garnering

  1. Smält 2/3 av den vita chokladen försiktigt i mikro i ca 10-15 sekunders intervaller. När chokladen är smält så häller du ner resterande vit choklad och rör om tills allt är smält. Färgsätt sedan med grön pasta färg till önskad kulör.
  2. Rör om i chokladen tills den börjar bli tjockare och svalna. Klicka ut den gröna chokladen på bakplåtspapper och med hjälp av en sked smetar du ut chokladen till relativt tjocka blad, och ställ sedan i frysen att stelna.

Chokladkaka

  1. När morotskakan varit i frysen i ca 15 minuter så börjar du med chokladkakan. Förvärm ugnen på 180 C.
  2. Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt i en stor bunke eller mixer (vispa länge). Tillsätt sedan äggen lite åt gången så att smeten inte skär sig. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i smeten. Sedan vänder du ner mjölblandningen i "smör-socker-ägg-smeten".
  3. Ta ut morotskakan och häll försiktigt chokladsmeten över morotskakan så den täcks och grädda sedan i ca 20-30 minuter eller tills en sticka kommer ut ren från kakan. Låt kakan svalna.
  4. Stjälp upp kakan på ett serveringsfat med botten uppåt och häll din avsvalnade ganache uppe på kakan och låt det rinna ner runt sidorna.
  5. Är ganachen hård så är det bara att värma den lite i mikro. Riv mörk choklad på toppen av ganachen och dekorera sedan med dina gröna chokladblad så att det ser ut som stjälken på en morot.