Greve Moltkes päronpaj

Greve Moltkes päronpaj
Foto: tv4
Ina Drakfors
Ina Drakfors

Greve Moltkes päronpaj

12 ingredienser

Päronpaj med päronkonjak och smuldegstopping.

Detta är ett deltagarrecept från programmet Hela Sverige bakar

Ingredienser

Mördegsbotten

  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 200 g smör
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 1 äggula

Fyllning

  • 3-4 päron
  • 27 g strösocker [2 msk]
  • 25 g smör
  • en skvätt päronkonjak

Smuldeg

  • 40 g havregryn [1 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 150 g smör

Gör så här

Mördegsbotten

  1. Sätt ugnen på ca 175 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till mördegen och knåda till en smidig deg. Lägg i kylen och låt vila.
  3. Tryck eller kavla ut mördegen och lägg i pajformarna.
  4. Förgrädda i ca 10 min i mitten av ugnen.

Päronfyllning

  1. Skala och skär päronen i tunna fina skivor. Lägg i en panna och sautera med smör, socker och päronkonjak.

Smuldeg

  1. Häll alla ingredienser till smuldegen i en skål och hacka samman.
  2. Lägg i de mjuka päronen i de förgräddade pajskalen och strö över smuldegen. Grädda i ca 15-20 min.