Sommartart med jordgubbar och citron

Sommartart med jordgubbar och citron
Foto: tv4
Gustav Lagerträd
Gustav Lagerträd

Sommartart med jordgubbar och citron

11 ingredienser

Paj med vanilj- och citronkräm samt färska jordgubbar.

Detta är ett deltagarrecept från programmet Hela Sverige bakar

Ingredienser

Pajdeg, ger 9 tarteletter

  • 270 g vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 185 g smör
  • 2 äggvitor

Vanilj- och citronkräm, räcker till 3 tarteletter

  • 1 äggula
  • 24 g potatismjöl
  • 30 g strösocker
  • 2,5 dl grädde
  • 10 g vaniljsocker
  • 0,5 citron, saft och zest
  • jordgubbar, till garnering

Gör så här

Pajdeg

  1. Nyp ihop alla ingredienser eller kör i maskin, tryck ut i formarna och ställ formarna kallt. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förgrädda pajskalen i 10-15 minuter i mitten av ugnen.

Vanilj- och citronkräm

  1. Blanda alla ingredienser utom citronen i en kastrull, värm under omkörning tills krämen tjocknat (får absolut inte koka) ställ åt sidan och låt svalna.
  2. När krämen svalnat blanda i citronzest och saft från en halv citron.
  3. Fördela vaniljkräm i de gräddade skalen och dekorera med jordgubbar i form av en blomma.