Gustavs körsbärsdröm

Gustavs körsbärsdröm
Foto: tv4
Gustav Lagerträd
Gustav Lagerträd

Gustavs körsbärsdröm

19 ingredienser

Körsbärstårta med francipankräm och rom.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

Tårtbotten

  • 5 ägg
  • 170 g strösocker
  • 80 g potatismjöl
  • 65 g vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen kardemumma

Mandelkräm

  • 1 tsk mandelarom
  • 2 ägg
  • 85 g strösocker
  • 35 g vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 30 g smör

Körsbärskompott

  • 500 g körsbär
  • 1 dl gelésocker

Romgrädde

  • 8 dl grädde
  • 4 msk florsocker
  • ca 4-5 tsk romessens
  • några droppar röd hushållsfärg till garnering

Garnering

  • 50 g mörk choklad

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en form ca 23 cm.).
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, sikta ner mjöl, bakpulver och kardemumma, häll i form och grädda 45-50 minuter i nedre delen av ugnen.

Mandelkräm

  1. Vispa upp ägg socker och mjöl.
  2. Hetta upp mjölken och häll i lite i taget i äggsmeten under omrörning, ställ tillbaka på spisen och värm till krämen tjocknar (får inte koka).
  3. Tag från spisen och rör i smör och mandelsessens. Låt svalna.

Körsbärskompott

  1. Häll körsbär och socker i en kastrull, koka upp under omrörning och låt småkoka några minuter. Häll över kompotten i en skål och låt svalna.

Dekoration

  1. Smält chokladen över vattenbad, tag från värmen och låt svalna något tills chokladen blir lite mer trögflytande.
  2. Häll i spritspåse och spritsa grenar och grenverk på bakplåtspapper. Låt stelna i frys.

Romgrädde

  1. Vispa grädde, socker och romessens lagom hårt men inte för länge. Spara ca 1 dl grädde till garnering, färga denna med några droppar röd hushållsfärg och förvara i spritspåse.

Ihopsättning

  1. Dela botten i tre delar och fyll den första med körsbärskompott.
  2. Andra botten fyller du med mandelkräm.
  3. Lägg på sista botten och täck med romgrädde, försök få så jämna raka kanter som möjligt, använd varma verktyg för att få släta ytor.
  4. Tag fram chokladdekorationerna och lägg ovanpå tårtan.
  5. Spritsa nu den ljust rosa grädden som små blombuketter runt grenverken (som ett körsbärsträd).