Kolabakelser

Kolabakelser
Foto: TV4
Erica Johansson
Erica Johansson

Kolabakelser

Av: Erica Johansson

Från: Hela Sverige bakar

9 ingredienser

2 h

Under bara kolabakelser med kolakräm, salta jordnötter och vispad grädde.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 100 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 1 förp salta jordnötter

Kolakräm

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Blanda samman ingredienserna till formarna i en matberedare eller hacka samman direkt på en arbetsbänk, lägg degen kallt en stund.
  2. Tryck ut degen i smorda formar. Grädda kakorna på gallret i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15 min, stjälp upp och låt kallna.
  3. Blanda alla ingredienser till kolakrämen i en kastrull under omröring. Tillsätt vaniljsockret som sista ingrediens. Låt tjockna till en kolakonsistens, gör ett så kallat kulprov emellanåt.
  4. Fyll formarna med kolakrämen och salta jordnötter. Dekorera med vispad grädde och ev strössel eller annat.