Citronpaj med marängtäcke

Citronpaj med marängtäcke
Foto: tv4
Emma Wahlby Jonsson
Emma Wahlby Jonsson

Citronpaj med marängtäcke

Av: Emma Wahlby Jonsson

Från: Hela Sverige bakar

11 ingredienser

Citronpaj som är fräsch och god i sin smak. Härlig sötma och syra i en och samma tugga.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner stycken

pajdeg

  • 150 g smör
  • 90 g strösocker
  • 180 g vetemjöl
  • 2 msk ljus sirap

Fyllning

  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 1,5 dl citron, färskpressad
  • 80 g grädde
  • 80 g strösocker

maräng

  • 2 äggvitor
  • 180 g strösocker

Gör så här

  1. Börja med att göra pajbotten. Vispa smör och socker, tillsätt vetemjöl och sirap och rör samman till en deg.
  2. Ta ut 9 delar som du sedan skall trycka ut i formarna. Smöra och mjöla 9 pajformer i tartelettstorlek (ca 10-15 cm i diameter). Lägg pajdeg i pajskalen och tryck ut degen till kanterna. Ställ åt sidan så länge.
  3. Vispa samman ingredienserna till citronfyllningen och fyll pajskalen. Grädda pajerna i mitten av ugnen på 150 grader i ca 25-30 minuter. Ta ut pajerna och låt dem kallna.
  4. Vispa äggvitor och socker med elvisp i en stålbunke över vattenbad tills sockret har lösts upp. Ta av bunken från värmen och fortsätt vispa tills marängen är kall.
  5. Spritsa marängen på pajerna och bränn av med brännare, servera!