Elins sötebröd

Elins lavendelgifflar och rabarberbullar
Foto: TV4

Elins sötebröd

Av: Elin Werjefelt

Från: Hela Sverige bakar

21 ingredienser

Elins recept på sötebröd med rabarber och lavendel: ”Mammas bullar” och ”Trädgårdsgifflar”.

Se fler recept från

Hela Sverige bakar »

Ingredienser

portioner st av varje sort

Vetedeg

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1,4 dl vetemjöl
  • ägg, till pensling

Fyllning 1

  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1,5 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 1 msk kardemumma, krossad

Fyllning 2

  • 1 rabarbarber
  • 100 g mandelmassa
  • 25 g smör
  • 1 äggula
  • 1,5 dl färska hallon
  • rosa pärlsocker
  • torkad lavendel
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Ugnstemperatur: 225 grader.

Smält smör och tillsätt mjölk, värm tills det är fingervarmt.

  1. Lös upp jästen och arbeta in de torra ingredienserna.
  2. Jäs degen i ca 30 min.
  3. Mixa samtliga ingredienser i fyllning 1.
  4. Skär rabarbern och låt den svettas i stekpanna. Blanda sedan med övriga ingredienser i fyllning 2.
  5. Knåda degen och dela i två.
  6. Kavla ena delen och bre på fyllning 1. Rulla, skär och lägg i bullformar.
  7. Knåda in lavendel i andra delen, kavla ut och skär trianglar.
  8. Klicka ut fyllning 2, rulla och lägg på bakplåtspapper.
  9. Jäs bullarna på plåten i ca 30 minuter.
  10. Pensla och strö över pärlsocker/lavendel. Grädda i 8-10 minuter.