Elins äppelpaj

Elins äppelpaj
Foto: TV4

Elins äppelpaj

Av: Elin Werjefelt

Från: Hela Sverige bakar

22 ingredienser

Klassisk äppelpaj med ”mummasås".

Se fler recept från

Hela Sverige bakar »

Ingredienser

Botten

  • 100 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 2 msk malen kanel
  • 150 g mandelmassa
  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 3 äpple mjölig
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • 500 g mandelmassa
  • 4-5 äggvitor
  • florsocker

Mummasås

  • 2 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 0,5 msk kardemummakärnor, krossade

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till botten, tryck ut i en form, nagga och ställ i kyl.
  2. Mixa mandelmassa, tillsätt smör och ägg. Vänd ner potatismjöl.
  3. Skala och skiva äpplena, blanda dem ned socker och kanel.
  4. Riv mandelmassa och rör ut äggvita. Fyll i spritspåse med stjärntyll.
  5. Lägg ihop pajen och och grädda i ugnen i ca 60 minuter. Täck med bakplåtspapper de sista 20 minuterna.
  6. Sikta över florsocker.
  7. Koka upp mjölk grädde, ägg och vaniljstång.
  8. Vispa äggulor, socker och maizen luftigt.
  9. Tag ut vaniljstången och häll gräddmjölen över äggblandningen.
  10. Häll tillbaka i kastrullen. Koka upp.
  11. Sila såsen och tillsätt kardemumman.