Christinas pariservåfflor, korintkakor samt kokostoppar med lime

Christinas pariservåfflor, korintkakor samt kokostoppar med lime
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Christinas pariservåfflor, korintkakor samt kokostoppar med lime

26 ingredienser

Christinas recept på tre sorters småkakor: pariservåfflor, korintkakor samt kokostoppar med lime.

Se fler recept från

Hela Sverige bakar »

Ingredienser

portioner st

Pariservåfflor

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 1-2 dl strösocker, till garnering

Smörkräm

  • 100 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 1 tsk amarettolikör (mandellikör)

Korintkakor

  • 50 g korinter
  • 100 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Kokostoppar med lime

  • 35 g smör, smält
  • 1 ägg (stort)
  • 1 äggvita
  • 1,5 dl strösocker
  • 200 g riven kokos [ca 5 dl]
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • 2 dl kallrörd marsankräm
  • 1 msk amarettolikör (mandellikör)
  • 2 limefrukter, till garnering
  • 100 g mörk choklad

Gör så här

Parisiervåfflor

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Arbeta ihop samtliga ingredienser med elvisp.
  3. Kavla ut degen tilld den är 3-4 mm tjock. Nagga degplattan med en gaffel och stansa ut runda ringar i lagom storlek, ca 3-4 cm i diameter.
  4. Tryck kakornas översida lätt i strösockret och lägg dem med sockersidan uppåt på en smord plåt. Grädda kakorna i ca 5 minuter, låt svalna.

Smörkräm

  1. Rör ihop smör, florsocker, vanilj, äggula och likör till en fluffig smörkräm. Lägg ihop pariservåfflorna två och två med smörkräm emellan.

Korintkakor

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör socker och smör poröst och vitt. Mixa vetemjöl, bakpulver,vaniljsocker och korinter. Du kan också använda matberedare, tillsätt då korinterna efteråt på bakbordet.
  3. Rulla längder av degen och dela i bitar. Rulla till bollar och lägg glest på en plåt.
  4. Sätt tre korinter i mitten av varje kaka som garnering och tryck till lite försiktigt. Grädda kakorna i ca 5-8 minuter.

Kokostoppar med lime

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret. Tillsätt resterande ingredienser och låt stå i ca 10 minuter.
  3. Forma till kokostoppar och grädda i ca 15 minuter. Doppa eller ringla över smält choklad när topparna fått svalna.