Kokostårta med ananas och citron

Kokostårta med ananas och citron
Foto: TV4
Carina Kirkdeveli
Carina Kirkdeveli

Kokostårta med ananas och citron

Av: Carina Kirkdeveli

Från: Hela Sverige bakar

25 ingredienser

2 h

Tårta i fem nyanser av turkos. Bottnar bakade på kokosmjölk, fyllning med smak av ananas och citron.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar

Tårtbottnar

  • 360 g kokosmjölk
  • 205 g äggvita
  • 2 vaniljstänger, frön från
  • 450 g vetemjöl
  • 450 g strösocker
  • 2 msk bakpulver
  • 0,25 tsk salt
  • kokosessence (efter smak)
  • 1 citron, rivet skal
  • 255 g smör, rumsvarmt
  • turkos färg (paste)

Ananaskompott

  • 750 g krossad ananas på burk
  • 3 dl syltsocker
  • 1 vaniljstång, frön från

Mascarponekräm

  • 500 g mascarpone
  • 2 dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk citron, saft
  • 1 citron, rivet skal från
  • 2 msk ananasspad, från burken

Smörkräm

  • 180 g äggvita
  • 300 g strösocker
  • 624 g smör, rumsvarmt
  • 240 g florsocker

Dekoration

  • 1 ananas

Gör så här

  1. Bottnar
  2. Sätt ugnen på 175 grader eller 155 grader om du har varmluft.
  3. Skär några tunna skivor ananas och ta bort skalet på utsidan, lägg längst ner i ugnen på en plåt med bakplåtspapper för att torka.
  4. Smörj och mjöla 5 stycken runda formar, 15 cm i diameter.
  5. Blanda kokosmjölk, äggvitor, rivet skal från citron, kokosessence och frön från vaniljstängerna i en skål. Vispa sedan ihop.
  6. Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt i en annan skål.
  7. Smält smöret och blanda med mjölblandningen. Vispa fluffigt.
  8. Fördela smeten i 5 skålar (väg, ca 300 g i varje).
  9. Färga smeten i skålarna i 5 nyanser av turkos.
  10. Fördela smeten i de 5 bakformarna.
  11. Grädda alla formarna samtidigt i varmluft, (i vanlig ugnsvärme får man grädda några i taget) i 15-20 minuter. Känn med sticka att bottnarna är genomgräddade, stickan skall vara torr.
  12. Lägg bottnarna att svalna, på galler går snabbast. Sänk värmen till 125 grader ca och låt ananasskivorna ligga kvar för att torka. Om de blir för mörka när bottnarna är klara, ta ut en stund tills värmen sjunkit.

Ananaskompott

  1. Gör kompotten medan bottnarna svalnar. Blanda krossad ananas, syltsocker och frön från vaniljstång i en kastrull, låt småputtra ca 10 min. Ställ åt sidan för att svalna.

Mascarponefyllning

  1. Vispa ihop mascarpone och florsocker, tillsätt grädde och vispa ihop försiktigt.
  2. Dela mascarponefyllningen i 2 delar, smaksätt ena delen med citronsaft och rivet skal från citron. Smaksätt andra delen med ananasspad.

Smörkrämen

  1. Sätt på ett vattenbad.
  2. Blanda i en aluminiumskål äggvita och strösocker, värm försiktigt över vattenbad tills sockret löst sig. OBS den får inte bli för varm.
  3. Vispa äggviteblandningen till en blank, vit maräng.
  4. Mät upp 624 g rumsvarmt smör i små klickar.
  5. Sikta 240 g florsocker och häll i marängen.
  6. Lägg en smörklick i taget i marängen, men var snabb! Vispa tills allt är blandat.
  7. Fördela smörkrämen i 5 skålar och färga i 5 nyanser av turkos (så likt bottnarna som möjligt).
  8. Fördela smörkrämen i 5 spritspåsar med stor tyll.

Montering

  1. Börja med mörkaste tårtbotten på tårtfatet, bred på ananasmascarpone och ananaskompott.
  2. Lägg på nästa botten, bred på citronmascarpone.
  3. Lägg på botten nr 3, bred på ananasmascarpone och ananaskompott.
  4. Lägg på botten nr 4, bred på citronmascarponen.
  5. Lägg på botten nr 5.
  6. Täck tårtans sidor och topp med citronmascarpone, ställ gärna i kylen för att stabilisera (helst någon timme).
  7. Ta ut ananasskivorna och lägg i en form i kylen så att de formar sig lite kupat.
  8. Spritsa tårtan med mörk turkos längst ner. Dra med spatel runt tårtan i önskat mönster, försök behålla en nyanseffekt, gör samma sak ovanpå tårtan.
  9. Garnera med ananasblommorna.