Blåbärslängder

Blåbärslängder
Foto: TV4
Carina Kirkdeveli
Carina Kirkdeveli

Blåbärslängder

Av: Carina Kirkdeveli

Från: Hela Sverige bakar

10 ingredienser

30 min

Smarriga småkakor fyllda med blåbärssylt och dekorerade med glasyr.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner st

sylt

  • 150 g blåbär
  • 1 dl syltsocker

Degen

  • 125 g smör
  • 60 g strösocker
  • 185 g vetemjöl
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,25 tsk hjorthornssalt

glasyr

  • 2 dl florsocker
  • ca 1,5 msk vatten
  • blåbärsessens (efter smak)

Gör så här

Sylt

  1. Blanda blåbär och syltsocker och koka i 5-10 min. Ställ i kallt vattenbad.

Deg

  1. Rör smör och socker mjukt.
  2. Blanda mjöl, kardemumma och hjorthornssalt och sikta i det i smörblandningen. Blanda ihop och arbeta sedan till en smidig deg på bakbordet.
  3. Dela degen i 2 delar och rulla ut varje del till en fingertjock längd, samma längd som en bakplåt.
  4. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och gör en fördjupning i mitten längs hela längden, fyll den med sylten.
  5. Grädda i 15-18 min, 180 grader varmluft eller 200 grader "vanlig".
  6. Rör ihop glasyren och ringla på så fort längderna är färdiggräddade.
  7. Skär längderna på snedden till lagom stora bitar. Låt svalna på galler.