Birgittas wienerbröd

Wienerbröd.
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Birgittas wienerbröd

11 ingredienser

Birgitta Rasmussons klassiska grundrecept på wienerbröd. En riktig storfavorit! Tänk på att alla ingredienser gärna ska vara kalla, likaså bakplåten och gärna även kaveln!

Ingredienser

portioner st

Wienerbröd

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk, kall
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 300 g smör

Fyllning

  • 1 sats vaniljkräm

Garnering

  • ägg, till pensling
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

Wienerbröd

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Blanda i ägget, saltet, sockret och det mesta av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp 10 minuter.
  2. Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 9 skivor. Lägg dem på ett smörgåspapper i rumstemperatur. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, 30x40 cm.. Lägg smöret på den ena deg halvan, 2-3 cm innanför deg kanten. Vik upp kanterna över smöret. Täck därefter med den fria deg halvan. Nyp samman kanterna.
  3. Mjöla arbetsbänken lätt. Vrid degen 1/4 varv. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Kavla ut degen försiktigt. Degen får inte spricka. Vik degen i 3 delar, Vrid den 1/4 varv. Kavla ut degen drygt 1 cm tjock. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Vik i 3 delar. Låt vila i kylskåp 10-15 minuter.
  4. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång. Kavla ut degen på nytt drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie. Låt dem ligga i kylskåpet 15 minuter. Låt den ena halvan ligga kvar i kylskåpet medan den andra bakas ut till önskade wienerbröd.
  5. Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36x36 cm. Skär dem i 9x9 cm bitar. Lägg en klick vaniljkräm mitt på bitarna. Vik upp hörnen mot mitten. Tryck till ordentligt.
  6. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa täckta ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader mitt i ugnen, 7-10 minuter. Låt wienerbröden kallna. Bred sockerglasyr över.