Gluten- och laktosfri fyriskaka med kanelsås

Gluten- och laktosfri fyriskaka med kanelsås
Foto: TV4
Birgitta RasmussonJohan Sörberg
Birgitta RasmussonJohan Sörberg

Gluten- och laktosfri fyriskaka med kanelsås

14 ingredienser

Birgittas klassiska recept på äppelkaka i glutenfri och laktosfri variant. Serveras med Johans laktosfria kanelsås.

Ingredienser

portioner kaka

Birgittas fyriskaka

  • 125 g laktosfritt smör (eller margarin)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2,5 dl glutenfri mjölblandning
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 msk laktosfri mjölk

Garnering

  • 3-4 äpple, medelstora
  • muscovadosocker
  • malen kanel

Johans kanelsås

  • 500 g laktosfri mjölk
  • kanelstång (eller mald kanel)
  • 120 g äggula
  • 110 g socker, valfri sort
  • 30 g laktosfritt smör

Gör så här

Fyriskaka

  1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält matfettet och låt det svalna.
  2. Rör matfettet pösigt med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet blandat med bakpulvret samt mjölken. Häll smeten i formen.

Garnering

  1. Skala ev. äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stick ner dem i smeten tätt intill varandra. Strö över socker blandat med kanel. Grädda kakan i 175 grader, i nedre delen av ugnen, 30-40 minuter.

Kanelsås

  1. Koka upp mjölk och kanel, låt dra i 5-10 min. Blanda ner äggula och socker, sjud till 85 grader. Blanda ner smöret, sila såsen och kyl sedan ner såsen.