Berlinermunkar

koket.se
Berlinermunkar
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Berlinermunkar

11 ingredienser

1,5 h

Birgitta Rasmussons friterade munkar fyllda med äppelmos. Från teknikutmaningen i Hela Sverige bakar

Se Birgitta Rasmusson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 st
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk kardemummakärnor, nystötta
  • 1 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl

Fritering

  • ca 1 l neutral olja

Fyllning

  • 1-1,5 dl äppelmos

Garnering

  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen är upplöst. Blanda i 1,5 dl av mjölet. Nu ska det bli en lös smet.
  3. Rör ner smör, socker, ägg, kardemumma och resten av mjölet. Låt den jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  4. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda. Forma till en längd. Dela den i jämnstora bitar. Rulla dem till runda bullar och platta till dem något. Jäs dem under bakduk ca 30 minuter.
  5. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Lägg i munkar, några åt gången. Fritera dem 3-4 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem sedan i socker och skaka av eventuellt överflöd. Spritsa in äppelmos i munkarna.