Birgers blåbärstårta

Birgers blåbärstårta
Foto: Robin Persson/Sjuan

Birgers blåbärstårta

Av: Birger Haglund

Från: Hela Sverige bakar

13 ingredienser

Blåbärstårta med hasselnötsbotten, färska blåbär och choklad.

Ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Tårtbottnar

  • 3 ägg
  • 145 g strösocker [1,5 dl]
  • 100 g hasselnötter [1 dl]
  • 60 g potatismjöl [0,75 dl]
  • 12 g kakao [2 msk]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]

Fyllning

  • 5 dl vispgrädde
  • 100 g blåbär [1,5 dl]
  • 21 g strösocker [3 msk]
  • 0,5 citron, saften
  • 1 dl grekisk yoghurt

Dekoration

  • färska blåbär
  • 100 g blockchoklad 60 %

Gör så här

  1. Börja med att smälta blockchokladen i vatten bad och spritsa sen figurer på ett bakplåtspapper och låt stelna i kylen.
  2. Smöra tre små bakformar (15 cm i diameter).
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Sikta ner potatismjöl, bakpulver och rostade och malda hasselnötskärnor och vänd ner försiktigt.
  5. Fyll bakformarna och grädda dem i mitten av ugnen, ca 200 g i tio minuter och låt dem svalna.
  6. Vispa hälften av vispgrädden hårt.
  7. Mosa blåbären med några matskedar socker.
  8. Vänd ner blåbärsmoset försiktigt. Spar några matskedar.
  9. Vispa resten av grädden till lika hårt skum och smaka av med socker, vaniljsocker och lite yoghurt.
  10. Lägg ihop tårtan. Börja med blåbärsgrädden på första bottnen. Sen grädden på nästa botten och lägg tredje bottnen överst.
  11. Bred resterande blåbärsgrädde runt kanterna. Överst brer man på det sista blåbärsmoset. Spritsa gräddpluppar runt kanten och i mitten.
  12. Garnera med färska blåbär och blockchokladfigurer som Du spritsat på ett bakplåtspapper och låtit stelna i kylen.