AnnCharlottes mc-kaka, davikenkaka och kanelsnittar

POPULÄRT
AnnCharlottes mc-kaka, davikenkaka och kanelsnittar
Foto: TV4

AnnCharlottes mc-kaka, davikenkaka och kanelsnittar

Av: AnnCharlotte Jensen

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

AnnCharlottes recept på tre sorters småkakor: mc-kaka, davikenkaka och kanelsnittar.

Se fler recept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Davikenkaka

  • 240 g vetemjöl
  • 60 g florsocker
  • 80 g potatismjöl
  • 200 g smör
  • blåbärssylt
  • strössel, till dekorering

Mc-kaka

  • 300 g vetemjöl
  • 65 g strösocker
  • 200 g smör
  • 1 ägg
  • Strösocker och blå karamellfärg till garnering

Lises kanelsnittar

  • 200 g smör
  • 215 g strösocker
  • 300 g vetemjöl
  • 2 msk malen kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • ägg, Uppvispat att pensla med
  • pärlsocker

Gör så här

Davikenkaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda torrvarorna men spara lite mjöl, hacka in smöret och arbeta snabbt ihop degen. Låt degen vila i kylen en stund.
  2. Kavla degen 2-3 mm tjock, ta ut rundlar som är ca 6 cm diameter. Lägg en liten klick sylt på innan du viker ihop den nästan på mitten.
  3. Pensla med ägg och vänd i strössel. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Mc-kaka

  1. Ugnsvärme: 175 grader. Rör smör och socker pösigt, går bra med elvisp.
  2. Arbeta in nästan allt mjöl och ägget, låt degen vila kallt. Det går jättebra att göra degen dagen innan.
  3. Kavla ut och ta ut kakor med valfritt mått. Pensla kakan med lite vatten och vänd ner i det färgade sockret.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Lises kanelsnittar

  1. Ugnsvärme: 200 grader. Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
  2. Dela degen i 4 bitar som rullas till rullar nästan lika långa som en bakplåt. Lägg på bakplåt och platta till litegrann.
  3. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 14 minuter.
  4. Skär ut sneda kakor i valfri bredd innan kakorna har svalnat. Låt svalna utan bakduk.