Tusen och en natt

Tusen och en natt
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Tusen och en natt

25 ingredienser

80 min

Dessert med mandelfylld kaka, mandelcrunch, zabaione och färska fikon.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 150 g vetemjöl
  • 1 äggula
  • 15 g smör
  • 1 tsk apelsinblomsvatten
  • 62 ml vatten
  • florsocker, att pudra över

Fyllning

  • 150 g sötmandel
  • 45 g florsocker
  • 1,5 tsk apelsinblomsvatten
  • 1 äggvita
  • 15 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 1 krm mandelarom
  • 2 tsk Vemdalen kanel

Fikon

  • 6 färska fikon
  • honung

Mandelcrunch

  • 25 g sötmandel
  • 25 g smör
  • 25 g strösocker
  • 25 g vetemjöl
  • 0,5 tsk kardemummakärnor

Vanilj- och portvinszabaione

  • 3 äggulor
  • 45 g strösocker
  • 0,75 dl portugisiskt portvin
  • 1,5 vaniljstång
  • 2,5 dl vispgrädde, kall

Gör så här

Deg

  1. Smält smöret.
  2. Sikta ner mjölet i en bunke och gör en grop i.
  3. Vispa lätt ihop äggulan, smöret, apelsinblomsvattnet och vatten. Häll sedan ner i mjölet. Rör ihop, och fortsätt sedan att blanda i en assistent ca 5 min, tills degen är smidig. Dela i två, plasta och låt vila i rumstemperatur ca 20 min.
  4. Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord till en rektangel på höjden, spritsa ut fyllning (se nedan!!) ca 3 små korvar på bredden, lämna 1,5 cm åt sidorna och ca 2 mellan och 5 cm på ovansidan. Pensla med vatten emellan och nertill. Vik överdelen ovanifrån och skär ca 1 cm runt fyllningen, nyp ihop kanterna och lägg på en pappersklädd plåt.
  5. Grädda ca 14 min i mitten av ugnen på 180 grader, utan att knytena tar färg, pudra direkt med florsocker när du tagit ut dem.

Fyllning

  1. Lägg 150 g sötmandel på en plåt och sätt in i ugnen, sätt ugnen på 180 grader och låt mandlarna rostas långsamt ca 10-15 minuter, håll koll på dem.
  2. Mixa mandlarna till finhackad konsistens.
  3. Blanda sedan med alla övriga ingredienser och lägg i en spritspåse. Spritsa ut på den kavlade degen.

Fikon

  1. Skär bort en liten del av undersidan på fikonet, så att det står stabilt, skär ett kryss i det halvvägs, och tryck lite lätt i underkant så att det öppnar sig lite mer. Plasta och ställ i kyl fram till servering, då du lägger dom på fatet och ringlar lite honung över och strör lite crunch på.

Mandelchrunch

  1. Mixa alla ingredienser i en mixer, och bred ut på ett bakplåtspapper, grädda sedan 15 minuter på 200 grader, rör om då och då.
  2. Låt svalna, strö över fikonen och lite på tallriken.

Vanilj- och portvinszabaione

  1. Blanda äggulor, socker, urskrapad vaniljstång och portvin i en skål, ställ över ett vattenbad, vispa tills sockret smält och det har blivit pösigt, ställ åt sidan.
  2. Vispa grädden lagom hårt. Vänd försiktigt ner lite grädde i taget i äggsmeten, tills önskad konsistens.
  3. Fyll upp i glas och låt stå i kylen till servering.