Krusbärs- och mullbärsstrudel

Krusbärs- och mullbärsstrudel
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Krusbärs- och mullbärsstrudel

17 ingredienser

1,5 h

Smörig strudel fylld med krusbär, mullbär och mandelmjöl.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner strudel

Deg

  • 1,25 dl vatten, ljummet
  • 1 tsk smör, smält
  • 1 ägg
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk citron, saft
  • 300 g vetemjöl

Fyllning

  • smör
  • 5 dl krusbär
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl mullbär
  • 2 dl rörsocker
  • 1 limefrukt, skalet
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 0,75 dl mandelmjöl
  • florsocker

Gör så här

Deg

  1. Vispa vatten, smält smör, ägg, salt och citronsaft lätt.
  2. Sikta ut mjölet i en bunke.
  3. Häll varmt vatten i en annan bunke, för att värma upp den (degen ska vila i den varma bunken ca 20 min sen).
  4. Häll ner vätskan i mjölet och arbeta till en smidig deg, häll ut det varma vattnet ur bunken, torka ut och lägg i degen.
  5. Plasta bunken och lägg en handduk över, låt vila ca 20-30 min, under tiden gör du fyllningen.

Fyllning

  1. Fräs på krusbären i smör utan att de tar färg.
  2. Häll på vattnet och skrapa ut vaniljen och lägg i både frön och stången. Låt koka 1-2 min, sila av i durkslag, ta bort vaniljstången.
  3. Blanda resten av ingredienserna utom florsocker och mandelmjölet i en bunke, blanda i krusbären.
  4. Sätt ugnen på 225 grader, smält ytterligare lite smör för att kunna pensla strudeln.

Utbakning

  1. Kavla ut degen på en handduk med florsocker på. Kavla lika stor som en kökshandduk, skär raka kanter.
  2. Strö över mandelmjöl på 2/3 närmast dig, och pensla den 1/3 längst från dig med smält smör.
  3. Häll på fyllningen på 2/3 delen med mandelmjöl, börja rulla från dig, med hjälp av handduken, se till att skarven kommer nertill, pensla med ganska mycket smält smör på hela strudeln.
  4. Sätt in i mitten av ugnen ca 25-30 min, du kan pensla ytterligare några gånger med smör, under gräddningstiden. Ta ut och pudra över med florsocker.