Hel vitlökskyckling med kantareller

Hel vitlökskyckling med kantareller
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Hel vitlökskyckling med kantareller

13 ingredienser

Kantarellsäsongen är kort. Passa på och kombinera med vitlök och kyckling.

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling
  • 2 msk neutral olja
  • 1 klyfta vitlök
  • 140 g bacon [1 förp]
  • 250 g svamp
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2 msk persilja, hackad
  • salt
  • vitpeppar

Fyllning

  • 4 skivor vitt bröd
  • 1 gul lök
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar stjälkselleri

Gör så här

  1. Fyllning: Smula sönder det vita brödet. Skala och hacka den gula löken och vitlöken fint. Ansa sellerin och skär i små bitar. Fräs i smör och blanda ner i brödsmulorna. Krydda med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 175°. Torka av kycklingen inuti och utanpå. Gnid in den med salt och malen vitpeppar. Fyll kycklingen och lägg den i smord ugnssäker form. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den i oljan. Hacka persiljan fint och rör ner. Pensla kycklingen med blandningen, sätt in den i ugnen och stek den i 1 timme och 10 minuter. Köttsaften i låret ska vara klar och genomskinlig.
  3. Borsta och hacka svampen. Skär baconet i strimlor. Lägg svamp och bacon i kall panna, sätt på värmen och låt fräsa tills vätskan kokat in. Fortsätt att fräsa tills baconet fått fin färg. Strö över resten av persiljan, lyft över kycklingen och servera.