Hel torskrygg i ugn med räkor, gurka och dill i brynt smör

koket.se
Hel torskrygg i ugn med räkor, gurka och dill i brynt smör
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Hel torskrygg i ugn med räkor, gurka och dill i brynt smör

12 ingredienser

Tom Sjöstedt kan knepen för hur du lyckas med torsk, även när du lagar till många. Till torskryggen serveras krossad potatis, räkor, gurka och brynt smör. En riktigt härlig festrätt!

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Torsk i ugn

  • 800 g hel bit torskrygg med skinn
  • salt
  • 1 citron, skalet

potatis

  • 600 g fast potatis, skalad

Räkor, gurka och dill

  • 1 gurka
  • 400 g skalade räkor
  • 1 knippe dill
  • 100 g smör
  • 0,5 citron, skalet

Garnering

  • 1 ask krasse
  • 1 knippe dill
  • 50 g forellrom

Gör så här

Torsk i ugn

  1. Salta fisken ordentligt och gnid in med citronskal. Låt skinnet sitta kvar. Lägg över på plåt och täck med plastfilm. Baka i ugnen på 100 grader tills ca 50 grader i innertemperatur.

Potatis

  1. Koka potatisen i saltat vatten, mosa den lätt innan servering

Räkor, gurka och dill

  1. Bryn smöret nötigt och gott. Skala och tärna gurkan grovt. Grovhacka dillen. Värm gurka, räkor, lite citronskal och dill i det brynta smöret precis innan servering. Smaka av med salt.

Servering

  1. Servera torskryggen med mosad potatis, brynt smör med räkor samt dekorera med dill, krasse och forellrom.