Heavenly tofu poké bowl

Heavenly tofu poké bowl
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Heavenly tofu poké bowl

33 ingredienser

Poké bowl med marinerade champinjoner, sesamdressad tofu och en härlig avokadosallad med sojabönor och kikärter.

Ingredienser

Japanskt ris

  • japanskt sushiris
  • 2 delar risvinäger
  • 1 del socker
  • 0,5 del salt

Avokado/sojabönor/kikärter

  • avokado
  • sojabönor
  • kikärtor
  • salt
  • limefrukt, juice

Sesam-/chili-/vitlöksdressing

  • 4 sticklökar, den gröna delen skurna som fiskögon
  • 2 msk ingefära, finhackad
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 6 msk japansk soja
  • 2 msk chingkiangvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk chiliolja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk chilibönpasta Toban Djan

Marinerade champinjoner

  • 200 ml mörk kinesisk soja
  • 400 ml vatten
  • 1,8 dl farinsocker
  • 2 bitar cassiabark (kanelstång)
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 stjärnanis
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 1 bit oskalad krossad ingefära
  • 400 g champinjoner

Srirachamayo

  • 1 dl majonnäs (gärna Kewpie)
  • 2 msk sriracha

Servering

  • romansallad
  • soft tofu
  • inlagda grönsaker
  • sjögräs

Gör så här

Japanskt ris

  1. Koka rundkornigt japanskt sushiris enligt beskrivning på paketet. Tillsätt en dressing gjord på 2 delar risvinäger, 1 del socker och 0,5 del salt efter smak.

Avokado/sojabönor/kikärter

  1. Blanda lika delar avokado i kuber med sojabönor och kikärter, blanda med lite salt och limejuice.

Sesam-, chili- och vitlöksdressing

  1. Blanda soja med vinäger, lös upp sockret i vätskan. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda. Blanda i tofun, ca 100 gram tofu till 2 msk dressing. Låt stå en timme. Håller tre dagar i kylen.

Marinerade champinjoner

  1. Sjud allt, utom svampen, i 20 minuter, sila och låt svalna. Dela champinjoner i kvartar och låt marinera i en timme. Håller en vecka i kylen.

Srirachamajonnäs

  1. Blanda ihop ingredienserna.

Servering

  1. Servera allt i portionsskålar och njut!