Havreflarn med färska jordgubbar

Havreflarn med färska jordgubbar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Havreflarn med färska jordgubbar

11 ingredienser

Baka en ljuvlig tårta med ett överflöd av jordgubbar. Den är försvinnande god och brukar räcka till 6-8 personer. Lägg ihop den precis före serveringen, annars mjuknar det knapriga havreflanet.

Späda björkblad kan ätas i sallader eller på smörgås eller användas i te.

Granskotten används i sallader eller som smörgåspålägg.

Gåsörtens späda blad är ätliga.

Även blåbärsblad går att äta.

Ingredienser

portioner
  • 125 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 l jordgubbar
  • 2 dl matyoghurt
  • 1-2 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl röd vinbärsgelé
  • ätliga blad

Gör så här

  1. Tårtbotten: Värm ugnen till 200°. Smält matfettet. Rör i havre-gryn, vetemjöl blandat med bakpulver och socker till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 16-17 minuter. Låt flanet svalna.
  2. Fyllning: Rör ut yoghurten med flor- och vaniljsocker. Ta den mindre mängden socker om jordgubbarna är söta. Bred ut på den kalla bottnen.
  3. Skölj bären, ta bort fästet. Dela stora bär. Lägg bären på bottnen. Smält gelén i mikron, 45 sekunder brukar räcka. Pensla jordgubbarna glansiga med gelén. Garnera med vackra blad.