Hasselnötsbollar, Niklas Ekstedts recept

Niklas Ekstedts hasselnötsbollar
Foto: Wolgang Kleinschmidt
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Hasselnötsbollar, Niklas Ekstedts recept

11 ingredienser

30 m

"Frasigt stekta är hasselnötsbollarna ett fullgott alternativ, eller komplement, till julköttbullarna." /Niklas

Receptet är från boken Niklas jul av Niklas Ekstedt, Triumf Förlag.
 

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 rotselleri [4 dl finriven]
  • 1 zucchini [4 dl finriven]
  • 150 g hasselnötter [3 dl rivna/mixade]
  • 1 dl ströbröd
  • 2 tsk malen kryddpeppar
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 msk skånsk senap
  • salt
  • peppar
  • 3 msk matolja

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Stek grönsakerna var för sig i lite matolja. Krama genom grönsakerna i en köks- handduk för att bli av med så mycket vätska som möjligt.
  2. Blanda de stekta grönsakerna med de rivna hasselnötterna, ströbröd, kryddorna och senap till en smidig deg. Justera ev konsistensen med mer ströbröd.
  3. Forma bollar. Det är viktigt att de blir fasta så att de inte smular sönder vid stekning. Stek gyllene i olja.