Hasselbackssötpotatis med rostad vitlöksmajonnäs

Hasselbackssötpotatis med rostad vitlöksmajonnäs
Foto: Köket

Hasselbackssötpotatis med rostad vitlöksmajonnäs

9 ingredienser

1,5 h

Hasselbackad sötpotatis - nog ett av världens godaste sötpotatisrecept! Servera med en majonnäs med rostad vitlök.

Ingredienser

portioner

Rostad vitlöksmajonnäs

  • 1 hel vitlök
  • olja, till rostning
  • 1,5 dl Hellmann's majonnäs
  • salt

Sötpotatis

  • 2-4 sötpotatisar (beroende på storlek)
  • 100 g smör
  • 1 dl ströbröd
  • salt
  • persilja, till garnering

Gör så här

Vitlöksmajonnäs

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala det yttersta skalet på vitlöken, lägg i en ugnsform och pensla med lite olja. Rosta i ca 35 minuter. Ta ut och låt svalna.
  2. Ta ur klyftorna ur skalet och mixa tillsammans med majonnäs. Smaka av med salt.

Sötpotatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skrubba potatisen och skär tunna skivor men inte ända ner. Den ska fortfarande hålla ihop. Smält smör och skeda rikligt med smör över potatisen och strö på salt.
  3. Grädda i 60-90 minuter (beroende på storleken på potatisen). När det återstår ca 20 minuter. Ta ut och ös med smör, strö på ströbröd och ös med ännu mer smör.
  4. Toppa med persilja och servera tillsammans med vitlöksmajonnäsen.