Här är höstens bästa kok- och bakböcker!

Snabb vardagsmat, klassiska pastarecept, kladdiga kladdkakor, plåtmat, soppor, vegetariskt och massor av smart mat för hjärna och kropp.
Höstens kokböcker är mer än välgjorda och vi på redaktionen har bläddrat och suktats av alla fantastiska recept!
Här är våra 20 favoritböcker!

Kladdkakor Deluxe

Av Frida Skattberg. Precis när du trodde att du hittat ditt favorit-kladdkak-recept så kommer den här boken som välter omkull alla världens kladdiga recept! Kladdkaka med nutellamaräng, cookie dough chocolate cake, kladdkakedipp till bär och frukt och kladdkaka med extra allt...... gaaaah....


Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga

Av My Feldt. Syrensirap, syrensaft, vresrossorbet, brysselkex med ros- och syrensocker, vallmosnurror, saft på rallarrosor, havtornsaft, rödbetskaka och många andra recept vi bara mååååste prova! Boken innehåller såväl somriga klassiker som läckra nyheter.

The new green protein

Av Therese Elgquist. Spännande recept med vackra bilder - har du inte provat vegorecept ännu så är det dags nu! Vad sägs om Gyllene hirsgröt, Amaranthgröt med dadelkaramelliserad swirl och Raw jordgubbsbovetegröt med mandelsmör. Mums!

 

Baka med bönor

Av Lina Wallentinson. Oj nu blev vi sugna - så många läckra recept med bönor som ingrediens! Från parmesankex till ärtfrallor och morotsbröd till chokladbollar och saffranskaka.


Morberg lagar vilt

Av Per Morberg. När Per Morberg lagar mat då gör han det med en rustik enkelhet, finess och en bohemisk attityd. En sak är säker - recepten är genuina (och skulle nog även kunna få en vegetarian att vackla!).

Happy Food 2.0

Av Niklas Ekstedt & Henrik Ennart. Fortsättning från boken Happy food. Tarmflora, mat och lycka - det hänger ihop som en röd tråd genom hela boken som bjuder på kloka ord, funderingar och forskning. Här blandas recept som ogrässallad, laxtartar, grillad havsaborre, aubergineröra med krämig svartrots-tagliatelle.

Middagstipset

Av Jenny Warsén. Underbara recept på gamla klassiker! Mustig lövbiffsgryta, schnitzel, halloumibakad falukorv, skogspanna, köttfärslimpa, kycklinggryta, raggmunkar, pulled pork, lax i ugn.... behöver vi säga mer?

​Ät hjärnsmart!

Av Kristina Andersson. Intressant och läsvärd bok med massor av konkret fakta hur hjärnan och magen påverkas av vad vi stoppar i oss. Kristina som är näringsfysiolog och utbildad på Karolinska Institutet har en ypperlig förmåga att på ett pedagogiskt sätt få oss att förstå hur allt hänger ihop. Den här boken vill du inte missa!

Kimchi och kombucha

Av Soki Choi. Visst du att det bor 39 BILJONER (!) mikroorganismer i dina tarmar - fler än antalet stjärnor i vår galax! Koreanska Soki tar med oss på en resa där allt från sjukdomar och mental hälsa  påverkas av maten och vår tarmflora. Och kan kimchi och kombucha vara framtidens mat som får oss att leva längre?

Soppa (och allt det goda till)

Av Kristina Eriksson. Här hittar du soppor från Mexico, Irak, Vietnam, Turkiet, Afghanistan, Thailand men även klassiskt soppor som krämig fisksoppa, blomkålssoppa, spenatsoppa och champinjonsoppa. Riktigt härliga recept - och man vill testa allihop!

Paolo Robertos italienska kök

Av Paolo Roberto. Det går inte att inte gilla italiensk mat. Här förför Paolo oss med hela sitt hjärta med allt från gratinerad gnocchi med salsiccialasagne, pizza med fyra ostar, grillad & rökt ost, grön ärtsoppa med ostbollar, svampsoppa med ricottakräm till efterrätter som friterad pizza fylld med nutella.... oh mama mia!

Zeinas kitchen

Av Zeina Mourtada. Att laga österländsk mat kan vara hur knepigt - och hur lätt som helst. Zeina guidar oss i österländska kryddblandningar och bjuder på allt från persisk nudelsoppa, irakisk auberginesallad till libanesisk kycklingröra, stekta maskrosblad och myntatzatsiki. Boken är fullproppad av välgjorda och spännande recept!


Andra långkok

Av Jens Linder. Här kommer uppföljaren av tidigare boken "Långkok". Här tar Jens oss på en husmanskostresa genom hela världen och massor av tips och trix hur man räddar upp en tråkig soppa eller gryta, förvarar grytan eller hur du förbereder grytköttet på bästa sätt. Från lapskojs till ungersk gryta!

TACOS!

Av Ben Fordman & Felipe Fuentes cruz. Trött på den ständiga fredagstacon där hemma? Med hjälp av den här färgglada boken kommer du aldrig mer äta taco på samma sätt igen - enkla recept, spännande röror och udda tillbehör kommer sätta kulinarisk fart på familjefredagarna!

Lindas bröd & kakor

Av Linda Andersson. Linda får allt att se superenkelt ut! Med hjälp av pedagogiska bilder inspirerar hon oss att baka allt från klassiska dammsugare, havrebollar, saftig sockerkaka till scones, filmjölkslimpa, skärgårdskakor.... you name it! Den här boken borde stå i allas kök!

Grytor

Av Lena Söderström. Här bjuder Lena oss på älggrytor, fågel au vin, salsiccia bolognese, rödbetsratatouille, blomkål- och currygryta, ossobucco, marockansk lammgryta och mycket mer. Fram med emaljgrytorna!

Plåtmat

Av Julia Tuvesson. Skåprensar-soppa eller hela veckans mat på en plåt? Den här boken kommer både hjälpa och inspirera dig att laga med det du har hemma. Kasta allt på en plåt och gör tacos, sallad, pytter, wraps eller pizza.

Stora veckans favoriter

Av Sara Begner. "Vad ska vi laga till middag idag?" Känns frågan igen? Den här boken hjälper dig med allt från inspiration, att laga mat på en plåt, ta vara på rester, göra smarta inköpslistor och variera och laga vardagsmaten på under 30 minuter. Hur bra som helst!

Äkta italiensk pasta

Av Samantha Santambrogio-Öberg. Går det att ens tröttna på pasta? Här lär du dig göra pasta från grunden (det är inte så svårt som du tror!) till enkla recept och regionala specialiteter. Vad sägs om Den argas pasta, kolarhustruns tortiglioni eller Midnattsspaghetti med vitlök, olja och chili.