Happy Couple

Happy Couple
Foto: TV4
Anna Nilsson
Anna Nilsson

Happy Couple

25 ingredienser

1 h 30 m

Munsbitar av petits choux med olka fyllningar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Tips! Frys in överbliven curd så håller den längre.

Ingredienser

portioner dubbel-petits choux

Petit choux

  • 2,5 dl vatten
  • 90 g smör
  • 160 g vetemjöl [2,66 dl]
  • 1 msk florsocker
  • 4 ägg (stora)
  • 2 äggvitor

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • chokladganache (recept nedan)
  • halloncurd (recept nedan)
  • citroncurd (recept nedan)
  • ev florsocker, för dekoration

Chokladganache

  • 130 g mörk choklad
  • 150 g vispgrädde
  • 30 g smör, rumstempererat

Halloncurd

  • 100 g hallonpuré
  • 35 g smör
  • 0,5 msk majsstärkelse
  • 2 ägg [100 g]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

Citroncurd

  • 100 g citron, pressad
  • 2 citroner, zesten
  • 35 g smör
  • 0,5 msk majsstärkelse
  • 120 g ägg [2 st]
  • 80 g strösocker (knappt 1 dl)

Gör så här

Petit choux

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Koka upp smör och vatten i en kastrull. Blanda vetemjöl och florsocker och vispa ner i smörblandningen tills smeten formas till en boll (den ska släppa kanten).
  3. Ta av smeten från värmen och lägg smeten i en bunke. Låt smeten svalna ca 3-4 minuter och vispa sedan ner ett ägg i taget (även äggvitorna).
  4. Lägg den släta smeten i en spritspåse och spritsa ut ca 40 mini petits choux på en bakplåtsklädd plåt.
  5. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter (tills de är fasta). Öppna då luckan på glänt och grädda ytterligare 10 minuter.
  6. Direkt när petits choux tas ut ur ugnen kan man pierca dem för att släppa ut ångan.

Chokladganache

  1. Smält chokladen över vattenbad till 50 grader.
  2. Koka upp grädden. Häll ner grädden lite i taget i chokladen och rör med en slickepott (temperaturen måste hållas över 35 grader när grädden hälls ner i chokladen).
  3. Tillsätt smöret med en stavmixer utan att få in luft i ganachen när choklad- och gräddblandningen svalnat något och har en temperatur på 35-40 grader.
  4. Täck med plastfolie och ställ åt sidan i rumstemperatur (plasten ska vara i direktkontakt med ganachen)

Halloncurd

  1. Koka upp hallonpurén och smör.
  2. Blanda ut maizenan i lite av hallonblandningen och rör sedan ner det i resten av hallonblandningen. Sila.
  3. Vispa ägg och strösocker luftigt. Vispa ihop hallonblandningen med äggflufffet.
  4. Värm blandningen försiktigt under ständig vispning, ta av från spisen när den tjocknat och vispa krämen riktigt slät.

Citroncurd

  1. Koka upp pressad citron, zest och smör. Blanda ut maizenan i lite av citronblandningen och rör sedan ner det i resten av citronblandningen. Sila.
  2. Vispa ägg och strösocker luftigt. Vispa ihop citronblandningen med äggflufffet.
  3. Värm blandningen försiktigt under ständig vispning, ta av från spisen när den tjocknat och vispa krämen riktigt slät.

Montering

  1. Vispa grädden och dela upp den i två olika skålar.
  2. Smaksätt skål nr 1 med halloncurd.
  3. Smaksätt skål nr 2 med citroncurd.
  4. Spritsa fyllningarna i petits choux.
  5. Spritsa chokladganache i botten på en hallon-petit choux och fäst på en citron-petit choux så att en dubbel petit choux bildas. Pudra eventuellt med lite florsocker.