Hannas tre sorters sötebröd

Hannas tre sorters sötebröd
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Hanna Nilsson HSB
Hanna Nilsson HSB

Hannas tre sorters sötebröd

Av: Hanna Nilsson

Från: Hela Sverige bakar

32 ingredienser

På en deg får du ut tre goda sorters sötebröd. Citroncurd och hallon, tranbär och kaksmulor samt körsbär och hasselnötter.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Deg

  • 50 g jäst
  • 1 dl mellanmjölk
  • 2 dl vatten
  • 360-420 g vetemjöl special [6-7 dl]
  • 150 g vit sirap (drygt 1 dl)
  • 150 g smör
  • 0,5 msk kardemumma, stött
  • 0,5 krm salt

Remons

  • 200 g mandelmassa
  • 200 g smör

Pensling

  • 3 äggulor
  • salt

Fyllning 1 - gammal goding

  • 2 dl färska bigarråer
  • 1 dl suckat
  • 2 dl hasselnötter

Fyllning 2 - utbåten

  • 2 citroner
  • 0,5 dl strösocker
  • 25 g smör
  • 2 äggulor
  • färska hallon
  • strösocker med citronzest i

Fyllning 3 - friskusarna

  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 50-60 g havregryn [ca 2 dl]
  • 70 g strösocker [0,75 dl]
  • 1,5 dl torkade tranbär
  • vatten, kokande
  • 1 msk majsstärkelse

Kakströssel

  • 40 g smör
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl havregryn, rostat
  • 0,25 dl vetemjöl

Gör så här

Deg

  1. Smula ner jästen i en bunke passande till din assistent. Tillsätt rumsvarm mjölk samt fingervarmt vatten. Rör runt så att jästen smälter.
  2. Kör i 4 dl av mjölet. Låt jäsa 15 minuter.
  3. Tillsätt 2-3 dl av mjölet samt sirap, smör, salt och stött kardemumma. Kör degen ett par minuter. Låt jäsa ytterligare 15 minuter. Dela degen i tre delar.

Remons

  1. Fördela mandelmassan i en bunke, tillsätt smöret successivt och blanda till en jämn massa.

Pensling

  1. Blanda äggulorna med lite salt och använd sen till att pensla bullarna.

Fyllning 1 - gammal goding

  1. Kärna ur och grovhacka bigarråerna. Rosta hasselnötterna i en stekpanna eller ugn ett par minuter, tills skalet börjar lossna. Hacka nötterna.
  2. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på 1/3 av remonsen på hela degen. Strö över bigarråhacket, suckat samt en del av de rostade hackade hasselnötterna (spara lite till garnering). Vik ihop degen.
  3. Sporra ut 12 längder. Sno ihop dom till en snäcka/knut. Placera på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa 15-30 minuter.
  4. Pensla bullarna strö över hackade hasselnötter. Baka i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter, 225-250 grader.

Fyllning 2 - Ubåten

  1. Riv skal och pressa ur saften från citronen. Blanda smör, citronsaft, citronskal samt socker i en kastrull. Värm under omrörning tills smöret smält. Vispa i äggulorna och värm tills den tjocknar, får ej koka.
  2. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Fördela remonsen i mitten på hela långsidan. Bred på citroncurden i mitten och lägg dit färska hallon. Vik över en tredjedel av degen över fyllningen. Vik därefter över den andra delen mot mitten.
  3. Skär ut tolv bitar och placera dessa i en avlång bakform. Låt jäsa 15-30 minuter (beroende på hur varmt det är). Pensla bullarna och strö över strösocker smaksatt med citronzest. Baka i ca 8-10 minuter i mitten av ugnen, 225-250 grader.

Fyllning 3 - friskusar

  1. Blanda ihop smör, havregryn, vetemjöl och strösocker till en fast massa (jag brukar knåda ihop med händerna).
  2. Slå kokande vatten över tranbären så att dom täcks och låt dra ett par minuter. Krama ur bären och rör i maizenan.
  3. Nyp ihop ingredienserna till kaksmuletoppingen.
  4. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Sporra/skär ut 12 jämnstora kvadrater. Lägg på ca 1 msk havrefyllning samt 1 msk tranbär i mitten på varje kvadrat. Nyp ihop till en rund bulle och placera bullen med den släta sidan upp i en bullform.
  5. Låt jäsa 15- 30 minuter. Pensla bullarna och strö över lite kaksmuleströssel. Baka i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter, 225-250 grader.