Dalles rosésoppa med räkor och sting av chili

POPULÄRT
Dalles rosésoppa med räkor och sting av chili
Foto: TV4

Dalles rosésoppa med räkor och sting av chili

Av: Hanna - Mariestad

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

45 min

En fräsch räksoppa med rosévin och chili.

Dryck
Öl: En lättare typ av öl skulle fungera utmärkt. Ex. veteöl.
VIN: Vitt vin som är friskt och fräscht med hög syra. En typ av Riesling skulle passa utmärkt.  Jag väljer en Riesling som har en aning sötma i sig, för att matcha ihop sältan och även den lilla hettan.
Alkoholfritt: Det finns alkoholfri veteöl som passar utmärkt, och även ett vitt alkoholfritt vin.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Räksoppa

  • smör, till stekning
  • 2 bananschalottenlökar, finhackade
  • 3,5 dl torrt rosévin
  • 4 tomater (stora)
  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning (gärna "du chef" vegetable)
  • ca 1 msk majsstärkelse (eller annan redning)
  • 1 tsk chiliolja (eller något annat som ger soppan lite hetta. t ex tabasco)
  • 0,5 citron
  • 3 dl handskalade räkor
  • 1 knippe färsk dill
  • 1 krm peppar, nymald

Gör så här

  1. Finhacka bananschalottenlökarna och fräs i en klick smör i en gryta. När löken börjar bli genomskinlig tillsätter du 3,5 dl vin och låter det sjuda ihop på spisen i ca 20-30 min. Kokar för mycket av vinet bort så tillsätter du bara lite till.
  2. Under tiden som det sjuder så sätter du en ny gryta på spisen med kokande vatten. Du ska nu skålla tomaterna. Kryssa tomaterna i ytan på skalet och lägg sedan ner dem i det kokande vattnet. Förbered en bunke med kallt vatten i diskhon. Så fort du ser att tomaternas skal börjar släppa (vilket tar någon minut) så fiskar du upp dem och lägger dem i det kalla vattnet. Dra försiktigt bort skalet. Dela sedan tomaterna på mitten och kärna ur. Kvar har du då tomatköttet. Som du sedan klyftar upp och lägger i en skål.
  3. Tillsätt en fond "du chef" vegetable i lökblandningen och häll på vattnet. Gör en toppredning och låt soppan stå o sjuda några minuter. Runda av med grädden. Reglera tjockleken på soppan genom att tillsätta mer vätska eller redning. Tillsätt även chilioljan och citronen.
  4. Nu är grunden färdig! Precis innan servering värmer du på soppan så att den är riktigt varm. Tillsätt tomater, räkor och dill. Smaka av och kolla om du behöver tillsätta mer salt (mycket sälta kommer från fonden och räkorna).