Hamburgerbröd - Lena Söderströms recept

Hamburgerbröd -Lena Söderströms recept
Foto: Eva Hildén
Lena Söderström porträtt
Lena Söderström porträtt

Hamburgerbröd - Lena Söderströms recept

Av: Lena Söderström

Från: Hamburgare och texmex

10 ingredienser

2 h

”Recepten från den här boken kan du blanda och mixa lite efter eget tycke. Men just när det gäller brödbaket, måste du följa receptet tillpunkt och pricka (även om det låter lite slaviskt).”/Lena Söderström

Receptet är ur boken Hamburgare och texmex, Semic.

Ingredienser

portioner6 - 8 stycken
  • 0,25 förp jäst [ca 12,5 g]
  • 3 dl vatten, 37°
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 msk salt
  • 3 msk mjölkpulver
  • 6 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 0,5 msk bakpulver
  • 1 ägg
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i vatten, socker, salt och mjölkpulver. Blanda i 4 dl av mjölet. Låt maskinen blanda smeten ca 10 minuter. Täck över med en bakduk och jäs 1 1/2 timme. Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur ca 30 minuter under tiden smeten jäser klart. Blanda 1,5 dl av mjölet med bakpulvret och arbeta det och smöret i smeten till en smidig deg. Blanda i lite mera mjöl om det behövs.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 6 stora eller 8 mindre bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck till dem med handflatan så att de inte blir för höga under gräddningen. Strö över sesamfrön. Låt jäsa utan bakduk ca 15 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.