Hamburgare med ost

Hamburgare med ost
Foto: TV4

Hamburgare med ost

Av: Björn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1 h

Traditionell amerikansk rätt med mycket kärlek. Serveras med iskall amerikansk öl.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Karamelliserad lök

  • 4 lökar
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk olja

Burgare

  • 600 g högrev
  • salt
  • peppar
  • 4 skivor cheddarost

dressing

  • 1,2 dl majonnäs
  • 4 skivor inlagd gurka
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk amerikansk senap
  • 0,25 tsk vitlökspulver
  • 0,25 tsk paprikapulver
  • cayennepeppar
  • 4 mjuka källarfranskor

klyftpotatis

  • 12 potatisar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Karamelliserad lök

  1. Skär löken i tunna skivor.
  2. Stek löken i en stekpanna så den får färg tillsammans med olja i 10 min
  3. Lägg i en kastrull och tillsätt socker och vatten så den blir krämig. Tar ca 1 timme.

Dressing

  1. Kör ihop allt med mixer. Eller finhacka gurkan och rör ihop.

Burgare

  1. Välj den fetaste högreven du hittar
  2. Grovmal den själv eller i butiken samma dag som dom ska göras.
  3. Stek på hög värme på båda sidor på varje sida och sänk sedan värmen för att få en lagom färg på köttet. 1 minut på varje sida. Lägg på en ostskiva när burgaren är vänd för sista gången för att få en skiva som är smält.

Bröd

  1. Ta fettet från köttet eller smeta in brödet i smör innan det steks på hög värme tills båda sidorna har fått en fin yta. Ca 30 sekunder på varje sida. Servera direkt!

Klyftpotatis

  1. Tvätta potatisarna i vatten, skala behövs inte. Skär upp varje potatis i lagom stora bitar.
  2. Lägg klyftorna i en fryspåse och lägg in i mikron i ca 7 minuter.
  3. Gör en sås bestående av olja, vitlök och kryddorna. Lägg klyftorna i en plåt och häll på såsen. Ha inne i ugnen högt upp i ca 30 min tills dom blir gyllenbruna.