Calvadosstekt kalkonbröst med svamprisotto

Calvadosstekt kalkonbröst med svamprisotto
Foto: TV4

Calvadosstekt kalkonbröst med svamprisotto

Av: Halv åtta hos mig - Håkan Svensson

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

40 min

Ett kalkonbröst med smakrik svamprisotto och en söt tranbärssylt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Rocca di Montemassi, Italien.

Har du ingen termometer men vill se efter om kalkonen är färdigstekt? Gör ett litet snitt i köttet, saften som rinner ut ska vara klar, inte blodig.

Ingredienser

portioner

Kalkon

  • 800 g färskt kalkonbröst (eller en stek)
  • 1 chilifrukt
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 2 msk calvados
  • 1 äpple, i klyftor

svamprisotto

  • arborioris till risotton (se fler ingredienser på paketet)
  • 200 g svamp
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Tranbärssylt

  • 1 förp färska tranbär
  • vatten
  • 1-2 dl strösocker
  • 2 färska fikon

Gör så här

Kalkon

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka chilin och bryn den i en stekpanna.
  3. Lägg i kalkonen och låt den få lite färg, cirka 5 minuter i pannan.
  4. Dra pannan från värmen och slå på Calvados.
  5. Salta och peppra och lägg äppleklyftorna vid sidan.
  6. Ställ i ugnen i cirka 20 minuter (använd termometer om du är osäker, kalkonbröst är klara vid ungefär 70 grader). Tiden beror på hur tjock biten är.
  7. Ta ut ur ugnen och lägg folie över.

Svamprisotto

  1. Gör ett grundrecept på risotto enligt anvisningen på Arboriorispaketet.
  2. Grovhacka svampen och stek den tillsammans med vitlöken i 5 minuter.
  3. Salta och peppra.
  4. Tillsätt svampen innan du blandar ner parmesanosten i risotton.

Tranbärssylt

  1. Häll påsen med bär i en kastrull och slå på vatten så att det knappt täcker bären.
  2. Låt koka upp och tillsätt socker efter hur söt du vill ha sylten (1-2 deciliter).
  3. Låt koka tills bären har mjuknat, cirka 5 minuter. Reds vid behov.

Vid servering

  1. Skär upp kalkonen i skivor, servera med risotto, sylt och fikon.