Läcker fiskbakelse med pressad potatis

läcker fiskbakelse
Foto: tv4

Läcker fiskbakelse med pressad potatis

Av: Thord - Mjölby

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

40 min

Fiskbakelser med både torsk och lax fyllda med spenat. Ovanpå breds ett täcke av saffran- och tomatcreme fraiche.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Ett fruktigt, friskt, torrt vitt vin såsom Gustave Lorentz Riesling balanserar den rökta laxen och chilipepparn väldigt väl.

Ingredienser

portioner
  • 4 fiskfiléer, torskrygg ca 150-200g st
  • 8 skivor rökt lax [ca 50 g/st]
  • 200 g bladspenat
  • 4 dl crème fraîche med smak av saffran och tomat
  • chilipeppar
  • salt
  • vitpeppar
  • 800 g mjölig potatis

sallad

  • 3 saltgurkor
  • 4 tomater
  • 1 knippe dill
  • 1 rödlök

Gör så här

  1. Tina fiskfileérna ( helst färska)
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala potatisen och skär i bitar (kokar fortare då och dem ska ju pressas)
  4. Tillaga spenaten i stekpanna (krydda med salt, peppar).
  5. Krydda fiskfiléerna med lite salt och vitpeppar. Lägg 2 st tunna laxskivor på ena halvan av fisken och en klick spenat - vik därefter ihop fisken till ett "paket". Salta och peppra ovanpå.
  6. Krydda cremé fraichen med lite chili för att få lite hetta. Bred därefter ett tjockt lager cremé fraiche ovanpå fisken.
  7. Lägg på ugnssäkert fat, sedan in i ugnen 20-30 min (beroende på fiskens tjocklek).
  8. Koka potatisen.

Sallad

  1. Skär saltgurkorna, tomaterna och rödlöken i små tärningar. Blanda ingredienserna tillsammans med dillen.

Servering

  1. Lägg fiskbakelsen på ett fat.
  2. Pressa potatisen i fin hög på tallriken.
  3. Lägg upp salladen snyggt, gärna pressad i en form.