Frasiga knyten med lammfärsfyllning

Frasiga knyten med lammfärsfyllning
Foto: TV4

Frasiga knyten med lammfärsfyllning

Av: Thomas Blondie Lönnhammar

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

Tomas "Blondie" Lönnhammar kallar sin rätt för - Wisbyiansk samosa. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g lammfärs
  • 1 cm färsk ingefära, skalad och hackad
  • 1 grön chilifrukt, finhackad
  • 1,5 tsk salt
  • 100 g frysta ärtor
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 1 knippe färsk koriander, hackad
  • matolja, till fritering
  • 1 förp fryst smördeg

Gör så här

  1. Blanda köttet med ingefära och chili. Lägg det i en kastrull tillsammans med salt, ärter och drygt 1 dl vatten. Låt alltesammans koka på medelvärme under omröring tills köttet är torrt och smuligt, låt blandningen svalna och tillsätt lök och koriander.
  2. Knåda degen några minuter och kavla den tunt på mjölat bakbord. Skär ut cirka 16 kvadrater med 10-12 centimeter sida. Forma en strut.
  3. Lägg en klick fyllning i struten, vik struten dubbel och vik in kanterna, nyp ihop kanterna eller limma dem lite vetemjöl utrört i vatten.
  4. Värm oljan i en fritös eller kastrull med höga kanter, testa med en liten deg bit först när den flyter upp är oljan lagom varm, fritera knyterna gyllenbruna 3-4 minuter. Servera med yoghurt sås eller chutney.