Renfilé med trattkantareller och svartvinbärssås

Renfilé med trattkantareller och svartvinbärssås
Foto: tv4

Renfilé med trattkantareller och svartvinbärssås

Av: Tapani - Vasa

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

ca 1h 15 min

Timjanstekt renfilé med trattkantareller, svartvinbärssås och puré på potatis och rova.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

Barolo

Ingredienser

portioner
  • ca 1 kg renfilé
  • 300 g trattkantareller
  • 4 dl smetana
  • 2 schalottenlökar
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 morot
  • 1 vitlök
  • 2 dl stark oxfond
  • 1 l rött vin
  • 40 g smör
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 500 g mandelpotatis
  • 500 g rova
  • 150 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl lingon

Gör så här

Renfilé

  1. Putsa filén, bryn i varm panna med timjan krydda med salt och vitpeppar, sätt i ugnen på 90 grader tills innertempen är 56 grader låt vila i folie.

Trattkantareller

  1. Fräs svamp och schalottenlök. Tillsätt smetana värm upp men låt ej koka. Krydda enligt smak med salt och peppar.

Vinsås

  1. Fräs lök, vitlök, timjan och morötter.
  2. Tillsätt vin och fond, reducera tills hälften återstår.
  3. Sila och tillsätt svartvinbärsgelé efter smak. Red av såsen med maizena, blanka av med smör.

Puré

  1. Skala potatis och rova, koka i saltat vatten tills de är mjuka.
  2. Sila och kör i matberedare, tillsätt mjölk och smör under tiden du mixar, smaka av med salt och peppar.

Upplägg

  1. Stek på renen tills den är varm, skär i trianglar och lägg upp. Tillsätt puré, svampstuvning samt vinsås och garnera med sockrade lingon.